BIJ12 presenteert nieuwe onderzoeksresultaten
Op dinsdag 28 maart 2023 organiseerde BIJ12 het Kennissymposium Faunazaken. Ruim 150 belangstellenden kwamen naar Evenementenlocatie Mereveld in Utrecht. Het symposium was bedoeld voor iedereen die betrokken is bij faunabeleid en -beheer. In dit magazine kunt u de presentaties terugvinden en wordt een aantal nog eens kort toegelicht.
Onderzoeksagenda Faunazaken
Om meer kennis op te doen over het effectief voorkomen en bestrijden van faunaschade, doet BIJ12 in opdracht van de provincies onderzoek. Dit vindt plaats op basis van een Onderzoeksagenda die door de provincies wordt vastgesteld. Het onderzoek is gericht op het ondersteunen van het provinciaal faunabeleid, het faciliteren van maatschappelijke discussies daarover en het verder ontwikkelen van het BIJ12 instrumentarium om schade te bepalen. Het Kennissymposium is bedoeld om de resultaten van de onderzoeken te delen en hierover in gesprek te gaan met betrokkenen. Bij het uitzetten en begeleiden van onderzoeken laat BIJ12 zich bijstaan door een Commissie Onderzoek. De commissie bestaat uit deskundigen uit de geledingen natuurbescherming, jacht, dierenbescherming, landbouw en wetenschap. Leden van de commissie onderzoek doen dit op persoonlijke titel. Ook is een afgevaardigde van de provincies vertegenwoordigd in de Commissie Onderzoek.
Fleur Onrust, advocaat en gespecialiseerd in omgevingsrecht.
Fleur Onrust over beheer en schadebestrijding
Fleur Onrust is als advocaat gespecialiseerd in het omgevingsrecht en richt zich met name op soortenbescherming onder de wet Natuurbescherming. Als eerste spreker in de ochtend ging zij in op een aantal uitspraken van de rechtbank over faunabeheer en schadebestrijding en wat we hiervan kunnen leren.
Gerben Mensink over implementatie AEWA-ganzenaanpak
Gerben Mensink is beleidsmedewerker ecologie bij de provincie Fryslân
Nederland is een aantrekkelijk land voor ganzen. Vooral in de winter komen ganzen uit de noordelijke broedgebieden hiernaartoe. Nederland heeft daarom een internationale verantwoordelijkheid om die ganzen goed op te vangen. Daarnaast blijven grote aantallen ganzen hier het hele jaar. Al die ganzen veroorzaken aanzienlijk schade aan graslanden. Inspanningen om de schade te beperken, zowel met dodelijke als met niet-dodelijke middelen hebben daar vooralsnog geen verandering in gebracht. Om de juiste balans te vinden tussen bescherming en schadepreventie zijn internationale afspraken nodig. Die zijn voor een aantal soorten gemaakt in AEWA verband, het Afrikaans Euro-Aziatisch Watervogelverdrag. De provincies werken aan het door vertalen van die internationale afspraken naar provinciaal niveau. Gerben Mensink, beleidsmedewerker ecologie bij de provincie Fryslân en coördinator van de Nederlandse Werkgroep AEWA aanpak Ganzen, vertelt over de laatste ontwikkelingen.
Rien Fraanje, directeur van het Interprovinciaal Overleg (IPO), opende het Kennissymposium.
In de pauzeruimte stonden informatietafels over het taxeren van faunaschade met drones en monitoring van wolvensporen (waaronder analyse van uitwerpselen).