De goudjakhals is hier
De goudjakhals verspreidt zich snel naar West-Europa, foto: Zoogdiervereniging.
De goudjakhals is hier
Na de wolf wordt ook de goudjakhals met enige regelmaat in Nederland waargenomen. De goudjakhals komt oorspronkelijk in Oost-Europa en Azië voor, maar heeft zich, op eigen kracht, nu ook naar West-Europa verspreid. Daarmee wordt de goudjakhals in heel Europa als beschermde soort aangemerkt, zij het met een lagere beschermingsstatus dan de wolf. Hoewel de goudjakhals kleiner is dan de wolf kan ook deze soort vee aanvallen, dit is in Nederland inmiddels een aantal keer gebeurd. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging vertelde tijdens het Kennissymposium wat we van de goudjakhals kunnen verwachten, hoe onze buurlanden ermee omgaan en hoe we ons op de komst van de goudjakhals kunnen voorbereiden.
Gebieden waar de goudjakhals in Nederland zou kunnen leven.
Volgens Glenn Lelieveld zou er snel een monitoringsprogramma voor de jakhals moeten komen.
De Birdalert wordt getest in combinatie met andere preventieve maatregelen.
Birdalert en gebiedsgerichte aanpak ganzenverjaging
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van ganzenschade aan gewassen. Hiervoor komen soms innovatieve maatregelen op de markt die getest moeten worden op effectiviteit. Ook een combinatie met preventieve maatregelen kan bijdragen aan voorkomen van ganzenschade. Julia Stahl en Joris Latour onderzochten de effectiviteit van de Birdalert. Samen met Tom Meijer - in opdracht van provincie Utrecht - maakten ze een opzet voor een pilot waarbij gekeken wordt hoe een gebiedsgerichte aanpak met hulp van preventieve maatregelen kan plaatsvinden. Om ganzen langdurig bij een schadegevoelig perceel weg te houden is het belangrijk dat ze gericht en op onvoorspelbare wijze verstoord worden. Veel middelen werken daarom altijd maar tijdig. Ganzen raken eraan gewend en zien ze niet meer als gevaar. De Birdalert is een voorbeeld van een innovatief middel dat op een slimme manier gebruik maakt van sensoren die de aanwezigheid van ganzen detecteren en vervolgens een scala aan verjagende middelen in werking kan zetten, zoals een scareman, een gaskanon of een luidspreker met angstkreten en roofvogelgeluiden. Tijdens het symposium gaven Joris Latour (Altenburg & Wymenga) en Julia Stahl (SOVON) een presentatie van de voorlopige resultaten van het onderzoek. De onderzoekers hebben dit apparaat in het veld getest.
Gebiedsgerichte aanpak In de provincie Utrecht wordt inmiddels nagedacht over een pilot voor een gebiedsgerichte aanpak om innovatieve manieren van wering en verjaging, waaronder de Bird Alert, in te zetten. Enerzijds ter stimulering van de toepassing van effectieve, innovatieve methoden en anderzijds om draagvlak te creëren voor het gebruik van deze methoden bij de belanghebbenden. Deze verkenning werd gedaan door Tom Meijer (Natuurverdubbelaars) en Julia Stahl.