Taxeren van maisschade
Om maisschade te bepalen gaat de taxateur het veld in met een tablet en daarop een speciale taxatieapp.
Dassen eten vooral de korrels van de maiskolf, terwijl zwijnen hele stukken kolf eten.
Op dit perceel liggen keutels van een zwijn bij aangevreten kolven.
Op dit maisperceel is sprake van verschillende soorten schade: faunaschade door dassen en wilde zwijnen, maar ook stormschade. Dit laatste wordt niet vergoed.
Hoe werkt taxeren van maisschade?
BIJ12 regelt namens de provincies de afhandeling van tegemoetkomingen in faunaschade. Wanneer een grondgebruiker schade aan zijn mais constateert, kan hij direct een aanvraag voor een tegemoetkoming doen bij BIJ12 via het online portaal MijnFaunazaken. BIJ12 schakelt vervolgens een onafhankelijk taxatiebureau in. Voor gewasschade aan mais is dat Van Ameyde Waarderingen. Dit bureau taxeert de schade volgens vastgestelde Protocollen en richtlijnen taxatie faunaschade. BIJ12 streeft ernaar om één werkdag na de ontvangst van een (complete) aanvraag de taxatieopdracht in gang te zetten. De taxateur maakt een afspraak met de grondgebruiker om langs te komen. Vóór het oogsten Een taxateur heeft de taak om de oorzaak (dieren of bijvoorbeeld storm) en omvang van schade vast te stellen. Dit kan alleen wanneer een perceel niet geoogst is. Schade op percelen die wel geoogst zijn komen niet in aanmerking voor een tegemoetkoming. Bij voorkeur is de aanvrager aanwezig bij het bezoek. De taxateur doorloopt het hele perceel systematisch om te bepalen waar de beschadigde oppervlakten zich bevinden. De taxateur gebruikt daarbij een tablet. Daarop staat een speciaal ontwikkelde taxatieapp met kaarten van de percelen. De taxateur kan hierop precies intekenen welke oppervlaktes beschadigd zijn. In delen van het perceel waar incidenteel planten beschadigd zijn, vindt taxatie plaats door het steekproefsgewijs tellen van het aantal beschadigde planten. De taxateur berekent vervolgens het percentage verloren planten per deel van een perceel en noteert dit in het taxatierapport in de app. Schade aan pas ingezaaide mais Kraaiachtigen zoals kraaien, kauwen en roeken, zijn juist dol op de zaden van jonge maisplantjes. Als ze deze wegpikken, komt de mais maar gedeeltelijk op. Zo kan er veel schade ontstaan aan een perceel mais. De grondgebruiker kan het hele perceel of een deel ervan overzaaien. De taxateur bepaalt de schade door het steekproefsgewijs telen van het aantal beschadigde en onbeschadigde plantjes. Schade aan afrijpende mais De schade aan afrijpende mais bestaat uit het aan- en opvreten van kolven en het omduwen van planten. Het schadebeeld is per diersoort verschillend. Dassen duwen individuele planten om en vreten de korrels van de kolf op. De schade is doorgaans te vinden in perceelranden, dicht bij de wissels naar de burchten. Wilde zwijnen vernielen meestal grotere gewasoppervlakten. Op de schadeplekken ligt het gewas plat en de kolven zijn afgevreten en doorgebeten. Wilde zwijnen maken vaak op meerdere plekken in het perceel schade. Vogels kunnen in de randen van de mais kolven aan- en leegpikken waardoor schimmel kan ontstaan. Bepalen schadeveroorzakende diersoort De taxateur bepaalt welke soort(en) de schade heeft veroorzaakt en vermeldt dit op het taxatieformulier. Om te bepalen welke dieren de schade hebben veroorzaakt wordt de volgende informatie gebruikt:
- Sporen in het perceel (pootafdrukken, veren, keutels, vraatsporen)
- Het beeld van de schade. Denk hierbij aan: - Wilde zwijnen kunnen zaaizaad opwroeten, jonge planten afbijten, kolven aanvreten, planten omduwen bij het wroeten of door loopsporen en ligplekken. - Dassen kunnen kolven aanvreten, graafschade aanrichten, planten omduwen. - Pikschade door spreeuwen, roeken, kraaien en kauwen aan de randen van een perceel.
- Informatie vanuit de aanvraag en de grondgebruiker
- Waarschijnlijkheid dat de diersoort voorkomt in de regio
- Waarneming van diersoorten in het schadeperceel en de directe omgeving.
Taxeren met hulp van drones In 2021 is BIJ12 een proef gestart met het taxeren van afrijpende mais met hulp van dronebeelden. Deze schade is lastiger te bepalen omdat de maisplanten wel zo'n 2 meter hoog zijn. Beelden die vanuit de lucht met een drone worden gemaakt, laten in één oogopslag zien waar de schade zich bevindt. In combinatie met een bezoek van een taxateur levert dit zeer nauwkeurige taxaties op.