Pilot in de provincie Limburg
'Drone zorgt voor nauwkeuriger taxatie'
Het taxeren van afgerijpte mais is een lastige klus. De planten zijn zo'n 2 meter hoog en in sommige gevallen gaat het wel om 10 hectare grond. Hoe breng je de schade dan goed in kaart? Drones zijn de oplossing. Samen met Van Ameyde Waarderingen en de provincie Limburg organiseerde BIJ12 in 2021 een pilot om maisschade met hulp van drones te taxeren. Twintig grondgebruikers met in totaal 40 percelen deden in 2021 mee. Normaliter doorloopt een taxateur het hele perceel om de schadeplekken te ontdekken. In de pilot werden door drones vanuit de lucht foto's gemaakt. Deze foto's werden toegevoegd aan de taxatieapp die de taxateur op een tablet kon inzien. De taxateur ging vervolgens met de tablet het veld in. Aan de hand van de dronebeelden kon de taxateur de looproute over het perceel bepalen en precies zien waar de schade zich bevond. Resultaten zijn veelbelovend 'Het taxeren aan de hand van dronebeelden is makkelijker voor de taxateur en het levert meer nauwkeurige en herleidbare taxaties op', aldus Thijs Janssens van BIJ12. 'Ook bij boeren slaat het goed aan. Er is geen discussie meer over de omvang van de schade. Soms kan het in het voordeel van de boer zijn, omdat je vanuit de lucht meer ziet dan als je naast of in een perceel staat.' 'De resultaten zijn inderdaad veelbelovend', aldus Martin Ritsema van Van Ameyde Waarderingen. 'Natuurlijk is het altijd een samenspel. De dronebeelden geven de taxateur een goed beeld van de schadelocatie. De taxateur gebruikt vervolgens zijn kennis en expertise als het gaat om oorzaak en omvang van de schade. Het gebruik van een drone kan dus nooit de taxateur vervangen. De beelden zijn ondersteunend bij het taxatieproces. Voor grondgebruikers is het een bevestiging dat de taxateur geen schade over het hoofd heeft gezien.' Uitbreiding pilot naar heel Limburg Na het succes van de pilot in 2021 hebben de provincie Limburg en BIJ12 besloten de proef in 2022 uit te breiden. Voor 2022 was het de bedoeling om alle maispercelen te taxeren met hulp van drones. BIJ12 heeft Limburgse boeren daarom verzocht de aanvraag voor een tegemoetkoming in faunaschade aan mais ongeveer 10 dagen vóór de vermoedelijke oogst in te dienen. De taxateur kon daardoor zo'n 2 tot 3 dagen vóór de oogst zowel het vliegen met de drones als het taxeren op het perceel inplannen. De extreme droogte zorgde er echter voor dat het afrijpen van mais dit jaar sneller ging dan normaal. Hierdoor werd eerder geoogst en was er onvoldoende gelegenheid om bij alle Limburgse maispercelen droneopnames te maken. Desondanks is ook dit jaar benut om meer ervaring op te doen met het taxeren met drones. Ook kon gewerkt worden aan verdere samenwerking en afstemming tussen alle partijen. Volgens Thijs Janssens zal het taxeren met hulp van drones in de toekomst mogelijk in meer provincies gaan gelden. Ook kan het wellicht worden uitgebreid voor het taxeren van schade aan andere gewassen. Bekijk in deze video hoe het taxeren met drones werkt.
De drone vliegt naar 80 meter hoogte en maakt dan foto's van de schadepercelen. De foto's worden doorgestuurd naar de taxatieapp op een tablet waarmee de taxateur het veld in gaat.



Het is belangrijk dat de schade ruim voor de oogst gemeld wordt omdat de dronepiloot eerst beelden moet komen maken en daarna de taxateur. Dit jaar heeft BIJ12 boeren in Limburg opgeroepen om hun schade uiterlijk 10 dagen voor de hakseldatum te melden.
Slimme software maakt onderscheidt tussen oorzaken maisschade
GreenTechLab, onderzoeksafdeling van Fontys Hogeschool Venlo, is sinds 2018 bezig om dronebeelden van wildschade in maïspercelen te analyseren met als doel om het zichtbaar beschadigd oppervlak zo nauwkeurig mogelijk te kunnen berekenen met behulp van software. Het zien van de schadeplekken op dronebeelden is één, maar het kunnen meten van deze vaak grillige en vaak honderden kleine schadeplekken, is twee. In de periode 2018 tot en met 2020 zijn al van veel maïspercelen met wildschade hoge resolutie dronebeelden gemaakt. GreenTechLab heeft vervolgens op deze foto’s handmatig de schadeplekken nauwkeurig ingekleurd. Daarna is slimme software 'getraind' om zelfstandig deze schadeplekken in te kleuren en het schadeoppervlak te berekenen. Software onderscheid schadesoort Het resultaat is dat de taxateur een beeldopname van het perceel krijgt waarop de schadeplekken automatisch zijn gemarkeerd en berekend. Deze tool kan worden gebruikt als basis om tot een nog betere taxatie te komen en extra bewijslast te hebben voor wat betreft de omvang van de schade. De software is daarbij in staat om wildschade te kunnen onderscheiden van bijvoorbeeld windschade of schade aangericht door een machine. GreenTechLab verwacht in de loop van 2023 de software beschikbaar te kunnen stellen.
