Nieuws uit de provincies
Demonstraties van afrasteringen volgens adviesnorm in Borselle, foto: Marielle van Uitert
Fryslân
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid
In de provincie Fryslân ontvangen aanvragers van de subsidieregeling ‘voorkomen schade door wolven’ voortaan subsidie voordat ze wolfwerende rasters aanschaffen. Eerder was dit achteraf maar Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben de subsidieregeling toegankelijker gemaakt voor dierhouders. Daarnaast kunnen houders van runderen, paarden en pony’s ook gebruik maken van de subsidieregeling. Die was eerder alleen voor schapen- en geitenhouders. Provincie Fryslân wil hiermee dierhouders stimuleren om meer gebruik te maken van de subsidieregeling. De aanpassing van de subsidieregeling is gedaan op advies van de Gebietskommisje Wolf.
Gebietskommisje Wolf zet werk voort in 2024 en 2025
Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân vinden de Gebietskommisje Wolf een meerwaarde voor Fryslân en stellen daarom ook voor 2024 en 2025 budget beschikbaar. Zo kan de Gebietskommisje zich in blijven zetten voor een praktische uitvoering van schadepreventie. De Friese gebiedscommissie heeft ook aanbevelingen gedaan over hun reglement. De taken en wie er lid kan zijn van de Gebietskommisje Wolf zijn daarop gewijzigd. Op de website van provincie Fryslân vindt u meer informatie over de Fryske aanpak.
Drenthe en Fryslân
Toeloop mensen voor wolf in Drents-Friese regio
In de Drents Friese regio is sinds begin november regelmatig overdag een wolf gezien. Het betreft een jonge wolf van ± 7 maanden die zelfstandig zijn leefgebied aan het verkennen is en op muizen jaagt. Dit trekt veel fotografen, natuurliefhebbers en toeristen aan. De gemeenten Westerveld (DR) en Ooststellingwerf (FR) hebben een stopverbod voor auto’s ingesteld om onveilige verkeerssituaties te voorkomen en het toezicht verhoogd. De beide provincies, de gemeenten en terreinbeheerders roepen gezamenlijk op om de wolf niet te lokken of te voeren, afstand te houden tot de wolf (minimaal 100 meter) en de wolf niet achterna te lopen. Dit om het risico op mogelijke probleemsituaties in de toekomst te voorkomen.
Gelderland
Voorstel nieuwe wolvenbeleid ‘grenzen aan de wolf in Gelderland’
Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Gelderland hebben op 21 november een voorstel voor nieuw wolvenbeleid voorgelegd aan het Gelders Parlement (Provinciale Staten). Op basis van een populatieschatting van de Faunabeheereenheid Gelderland, de vele aanvallen op landbouwhuisdieren en een groeiend gevoel van onveiligheid bij mensen zijn GS van mening dat er een maximale wolvenpopulatie is ontstaan in Gelderland. Om populatiebeheer mogelijk te maken, moet er volgens Gelderland een internationaal wolvenplan komen. Ook wil de provincie eerder tot afschot overgaan bij onveilige situaties zoals aanvallen op goed beschermd vee, net zoals Duitsland onlangs aankondigde. Daarom hebben GS een scherpere definitie bepaald van probleemwolven en de aanpak van probleemsituaties. Ook de preventie tegen wolvenaanvallen op weidedieren moet beter. Gedeputeerde Staten willen daarom, op advies van de Gelderse Wolvencommissie, de subsidieregeling hiervoor verruimen naar de hele provincie en alle kwetsbare hoefdieren, zoals pony's en kalveren. Het moet daarbij ook makkelijker worden om subsidie aan te vragen en schades af te handelen.
Utrecht
Stopzetten pogingen tot zenderen van wolven
In de voortgangsrapportage van september meldde de provincie Utrecht al dat het niet gelukt is om de wolf op de Utrechtse heuvelrug te verdoven en te zenderen, en dat het proberen de wolf te verdoven en zenderen niet meer continue zou gebeuren. Dit zou alleen nog plaatsvinden gedurende maximaal 3 dagen na een probleemsituatie (wolf binnen 30m van hond/mens) of na een aanval op vee, waarbij de kans groot wordt geacht dat de wolf nogmaals naar dezelfde locatie zou terugkeren. Op dinsdag 28 november heeft de verantwoordelijke gedeputeerde van de provincie Utrecht de Staten geïnformeerd dat het besluit is genomen niet langer pogingen te ondernemen om de wolf te zenderen. Het zenderonderzoek is daarmee voor nu gestopt. Meer informatie hierover is te vinden in dit memo.
Subsidieregeling wolfwerende rasters provincie Utrecht
De wolf heeft zich gevestigd in de provincie Utrecht, zo blijkt uit DNA-analyses en de blijvende aanwezigheid van het dier in de afgelopen maanden. Daarom stelt de provincie subsidie beschikbaar voor het plaatsen van wolfwerende rasters. Hiermee kunnen geregistreerde dierhouders, in een ruim begrensd gebied van de Utrechtse Heuvelrug, hun dieren beschermen tegen aanvallen van een wolf. Gekozen is om de subsidieregeling zo breed mogelijk open te stellen voor alle gehouden diersoorten die risico lopen op een aanval door de wolf. De regeling gaat open in januari 2024. Houders van runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca’s en paard(achtigen) die tussen 26 mei 2023 en 31 december 2023 al rasters hebben aangeschaft, komen ook voor subsidie in aanmerking. Zowel professionele als hobbymatige- geregistreerde dierhouders kunnen subsidie krijgen voor een vaste of verplaatsbare wolfwerende afrastering. Ook is er subsidie beschikbaar voor een automatisch oprolsysteem voor bij de afrastering. De hoogte van de subsidie hangt onder andere samen met het aantal gehouden dieren en het soort raster. Het maximale subsidiebedrag is 20.000 euro per dierhouder. De eerste openstelling is voor het jaar 2024. Meer informatie over de subsidieregeling is te lezen op de site van de provincie Utrecht. Op de provincie site is de subsidieregeling vanaf januari 2024 beschikbaar.
Wolf op de Utrechtse Heuvelrug, foto Hans van Eijden via het Wolvenmeldpunt
Noord-Brabant
Verruiming subsidieregeling preventieve maatregelen wolvenschade
Gedeputeerde Staten in de provincie Noord-Brabant hebben op 5 december jl. wijzigingen vastgesteld voor de subsidieregeling ‘preventieve maatregelen wolvenschade’. Met dit besluit is de subsidieregeling verruimd voor een grotere groep dierhouders. Dit wil zeggen dat naast schapen en geitenhouders ook houders van paardachtigen, runderen, alpaca’s, lama’s en vrijlopende varkens in aanmerking kunnen komen voor subsidie voor preventieve maatregelen in Brabant. Voorwaarden zijn dat de maatregelen binnen een vastgesteld wolvenleefgebied of daarbuiten tijdens een urgente situatie genomen worden. Hiermee probeert de provincie Noord-Brabant het risico op schade veroorzaakt door wolven te verminderen en het animo voor het nemen van preventieve maatregelen te vergroten. Meer informatie is te vinden op de website van de provincie Noord-Brabant.
Wolf-fencing België plaatst rasters volgens adviesnorm, foto: Marielle van Uitert