Nieuws uit de provincies
Voorbeeld van een wolfwerend raster in Zeeland, foto: Marielle van Uitert
Overijssel
Overijssel heeft sinds medio juli een subsidie ingesteld voor wolfpreventieve maatregelen. Daarnaast worden noodsets uitgeleend zodat dierhouders snel kunnen reageren op aanvallen van een wolf die tijdelijk in een bepaalde regio aanwezig is. Noodsets bestaan uit flexinetten en een stroomblok. Met deze noodsets wil de provincie voorkomen dat wolven in de regio blijven hangen en vee blijven aanvallen.
Utrecht
Tot begin dit jaar werd er in de provincie Utrecht zo nu en dan een melding gedaan van een wolf. Sinds eind maart namen de waarnemingen toe en vanaf begin mei zijn er vrijwel dagelijks waarnemingen van zeker één wolf in Utrecht. Dit was aanleiding voor de provincie Utrecht om het Interprovinciale Wolvenplan verder uit te rollen, waaronder het monitoren van de wolf door het gebruik van live camera’s en het zoeken naar sporen.
Eind juni was voor het eerst sprake van een situatie waarbij de wolf een hond dicht naderde. Dit was reden om naast de actieve monitoring ook te proberen om de wolf te zenderen. De Zoogdiervereniging voert deze werkzaamheden in opdracht van de provincie uit. Tot nu toe is het nog niet gelukt de wolf te zenderen. Noodsets Er zijn in de provincie Utrecht wolvennoodsets in de vorm van een afweerraster beschikbaar. Commerciële veehouders en hobbyhouders kunnen na een aanval van vermoedelijk een wolf kosteloos gebruik maken van een raster. Bijvoorbeeld wanneer één of meer stuks vee (landbouwhuisdieren) zijn doodgebeten of gewond geraakt. Meer informatie over deze sets is beschikbaar bij de Faunabeheereenheid Utrecht.
Noord-Brabant
Op zaterdag 7 oktober a.s. organiseert de Brabantse Wolvencommissie een veldbijeenkomst ‘Wolf en beschermde maatregelen’. Tijdens deze bijeenkomst worden dierhouders geïnformeerd over effectieve maatregelen om o.a. schapen en geiten te beschermen tegen de wolf. Op een grasveld worden verschillende maatregelen gedemonstreerd door deskundigen. Ook zal de stand van zaken rondom de wolf in Brabant, schadeafhandeling en mogelijkheden voor subsidies worden toegelicht. Tijdens de bijeenkomst is er voldoende ruimte voor dierhouders om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan met de aanwezige organisaties. Conflictarm samenleven De Brabantse Wolvencommissie is ingesteld door de provincie Brabant en heeft als doel te adviseren over het conflictarm samenleven met wolven. De commissie bestaat uit een brede vertegenwoordiging van natuur- en landbouworganisaties, faunabeheer, provincie, gemeenten, schapenhouders en grondeigenaren. De Veldbijeenkomst ‘Wolf en Beschermde maatregelen’ zal op zaterdag 7 oktober 2023 van 13:30 – 17:00 uur plaatsvinden in De Achelse Kluis, Hamont-Achel, België.
Demonstratie van een wolfwerende noodset in Borssele eerder dit jaar, foto: Marielle van Uitert
De wolf in de provinciale coalitieakkoorden
De afgelopen periode hebben de provincies hun provinciale coalitieakkoorden vastgesteld. Drie van de twaalf provincies noemen hierin de wolf. De provincie Overijssel stelt in haar coalitieakkoord dat ze zich bij het beheer van de wolf binnen het bestaande wettelijk kader richt op het voorkomen van schade. De provincie Gelderland geeft in haar coalitieakkoord aan dat ze wil dat de beschermde status van de wolf naar beneden gaat, zodat er waar dat nodig mocht zijn beheermaatregelen genomen kunnen worden. De provincie Drenthe stelt in haar coalitieakkoord door te willen gaan met het verstrekken van subsidies en snelle schadeafhandeling, voorlichting en ruimhartigere compensatie te willen bieden voor (hobby)boeren en dierhouders/diereigenaren. De provincie Drenthe wil met de samenleving in gesprek blijven over wolf gerelateerde dilemma’s en wat de provincie daarin kan betekenen. Daarnaast zal de provincie Drenthe binnen de Europese en landelijke wet- en regelgeving werken aan de mogelijkheden om een wolfvrije regio te worden. In het nieuwe wolvenplan met provincies en Rijk wil de provincie Drenthe passende afspraken maken die medio 2024 geëvalueerd worden.