Kaart verspreiding wolf
Wolven eten aas als overlevingsstrategie gedurende bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld tijdens het zwerven, een verminderde conditie of een mislukte jacht. Hier komt de roedel van de Midden-Veluwe aan bij een karkas van een edelhert dat niet door hen is gedood, foto: ARK Rewilding
Monitoring 1 november 2022 - 15 februari 2023
De kaart geeft de gebieden weer waar in de periode van 1 november 2022 tot en met 15 februari 2023 met zekerheid wolven aanwezig waren in Nederland. Via DNA-analyse was het in een aantal gevallen mogelijk om de individuen te achterhalen. Wanneer u in de online versie van de voortgangsrapportage op de iconen klikt, krijgt u meer informatie over de betreffende wolven. Ook is het mogelijk om op de kaart in te zoomen. De betekenis van de iconen is onder de kaart uitgelegd. In Tabel 1 (onder de kaart) wordt een overzicht gegeven van de wolven die op dit moment in Nederland gevestigd zijn en van de wolven die de afgelopen periode door Nederland trokken.
Toelichting en leeswijzer kaart
Op de kaart 'Wolvenmonitoring' zijn drie typen iconen aangegeven: een gekleurd gebied met wolf-icoon, een grijze wolf en een auto-icoon. De gekleurde gebieden met wolf-icoon geven het globale gebied aan waar de afgelopen periode op basis van DNA-analyse is aangetoond welke wolven (individuen) hier vastgesteld zijn. De gekleurde gebieden geven het gebied aan waar wolven officieel gevestigd zijn, volgens de criteria uit het Interprovinciaal Wolvenplan, of waar zij een paar hebben gevormd én waar in de afgelopen periode DNA-sporen zijn aangetroffen. De gevestigde wolven die afgelopen periode via DNA zijn vastgesteld zijn: GW2397m en GW2090f in leefgebied Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân, GW2864m en GW3011f in Midden-Drenthe, GW893m en GW998f op de Noord-Veluwe, GW1428m en GW2668f op de Noordwest-Veluwe, GW2398m en GW960f op de Midden-Veluwe, GW1889m en GW2363f op de Zuidoost-Veluwe, GW2087m in de regio van de Hoge Veluwe en omstreken, GW3012f op de Zuidwest-Veluwe en GW1625m op De Groote Heide in Noord-Brabant/Limburg. De grijs gekleurde wolven staan symbool voor zwervende wolven. Zij hebben nog geen vast leefgebied gevonden en zijn nog niet langer dan zes maanden in Nederland via DNA aangetoond. Sommige nakomelingen van de (Noord-Veluwe) roedel zijn ook als grijs gekleurde iconen aangegeven als zij zich buiten het bekende territorium van de Noord-Veluwe bevinden en zij nog geen vast territorium hebben gevonden (de afgelopen periode ging het hierbij om GW2667m en GW2905m). Van noord naar zuid betreffen de grijze iconen GW2540f, GW2435m, GW2667m, GW3149m, GW3150m, GW2905m† en GW2807m. Voor wolven die langere afstanden afgelegd hebben, is tussen de eerste en de laatste locatie waar de zwervende wolf via DNA is vastgesteld, een stippellijn getrokken. Ook zijn eventuele andere plekken waar het dier via DNA is vastgesteld aangegeven. De aangegeven lijn betreft nadrukkelijk niet de daadwerkelijk gelopen route van de wolf. Op de kaart is voor GW2667m en GW2435m een lijn aangegeven, omdat deze wolven een redelijke afstand door Nederland hebben afgelegd. De locaties met een auto-icoon geven de locatie aan waar een wolf is aangereden. Dat waren afgelopen periode drie wolven: GW2667m op de N795, GW2905m op de A2 en GW3153f op de N371. In het eerste geval heeft de wolf de aanrijding overleefd, in de laatste twee gevallen had de aanrijding een dodelijke afloop. Zie verder de toelichting in de tekst onder gevestigde en zwervende wolven.
Overzicht gevestigde en zwervende wolven
In onderstaande tabel is weergegeven van welke wolven er op dit moment een vermoeden is dat zij gevestigd zijn in Nederland en waar ze zich (waarschijnlijk) de afgelopen periode bevonden. Gevestigde wolven zijn de afgelopen maanden of jaren (meermaals) in Nederland in dezelfde regio aangetoond en verblijven er langer dan zes maanden en/of hebben een paar gevormd. Deze wolven zijn om die reden in de tabel als ‘gevestigd’ aangeduid en er wordt om die reden in die regio’s onderzoek gedaan naar sporen. In het hoofdstuk ‘Monitoring in de provincies’ wordt meer toelichting gegeven op deze wolven. Naast gevestigde wolven zijn er ook wolven die minder dan zes maanden in één regio voorkomen. Deze wolven zijn in de tabel aangegeven als zwervende wolven. Een zwervende wolf heeft nog geen vast leefgebied gevonden en is nog niet langer dan zes maanden in eenzelfde leefgebied via DNA aangetoond. In het overzicht van de zwervende wolven zijn alleen wolven opgenomen die de afgelopen periode (1 november 2022 tot en met 15 februari 2023) via DNA zijn vastgesteld in Nederland. Het spreekt voor zich dat niet uit te sluiten valt dat er in deze periode meer wolven aanwezig waren in Nederland. Niet alle wolven worden waargenomen. Daarnaast vindt op sommige plekken in Nederland geen monitoring plaats, terwijl er wel wolvenwaarnemingen bekend zijn (bijvoorbeeld uit de media). Er is hiervoor eerst toestemming nodig van terreinbeheerders en andere betrokkenen om de terreinen te betreden en te onderzoeken.
Tabel 1 Gevestigde en zwervende wolven in Nederland
Van een gevestigde wolf is sprake als deze minimaal 6 maanden in dezelfde regio of hetzelfde gebied via DNA aantoonbaar aanwezig is en/of paarvorming heeft plaatsgevonden. Voor zwervende wolven is dat nog niet het geval. Dikgedrukte codes staan voor gevestigde wolven. GW staat voor Genetische Wolf, gevolgd door een uniek volgnummer, en daarna een m (man) of f (vrouw). Nakomeling NV, staat voor nakomeling van de Noord-Veluwe roedel. Nakomeling ZWD staat voor nakomeling van de Zuidwest-Drenthe/Zuidoost Fryslân roedel, nakomeling MV staat voor een nakomeling van de Midden-Veluwe roedel (westzijde N304). De wolven aangeduid met een † zijn omgekomen.
Toelichting op de tabel
* GW3012f (Zuidwest-Veluwe) heeft naar waarschijnlijkheid een paar gevormd met een andere wolf. Alhoewel deze wolven nog niet langer dan zes maanden in dezelfde regio in Nederland vastgesteld zijn, is paarvorming een sterke aanduiding van vestiging. Daarom is deze wolf in de tabel opgenomen bij gevestigde wolven.
** Nakomeling van de Noord-Veluwe roedel (GW998f x GW893m), geboren in de periode 2019-2022 en aangetoond met DNA. Voor deze nakomelingen geldt dat zij nog kunnen optrekken met de ouderlijke Noord-Veluwe roedel of (vanaf ongeveer het tweede levensjaar) op zoek zijn naar een eigen territorium dat al dan niet in de buurt van het territorium van de ouderlijke roedel ligt.