Terugblik afgelopen periode

Wolf op de Veluwe (foto Trudy Groen)

Zes nieuwe welpen geboren

In de roedel op de Noord-Veluwe zijn dit voorjaar – voor het derde jaar op rij – welpen geboren. In een eerder bericht werd melding gemaakt van vier welpen. Inmiddels blijken er op basis van camerabeelden ten minste zes jongen geboren te zijn. In de afgelopen periode kwamen bij het Wolvenmeldpunt 866 meldingen binnen van (vermoedelijke) sporen van wolven. Van 148 meldingen kon zeker worden vastgesteld dat het om een wolf ging. Op de Veluwe lijkt het erop dat er - naast de bestaande roedel op de Noord-Veluwe - nog twee indicaties zijn van paarvorming (noordelijk deel Noord-Veluwe en Midden-Veluwe). Ook in Fryslân en Drenthe was de wolf actief. De wolf werd er enkele keren waargenomen. Ook werden op verschillende locaties schapen door een wolf gedood. Op 28 mei werd wolf GW2362m na korte aanwezigheid in Drenthe en Friesland doodgereden op de N381 in het Drents Friese Wold.

Boven: Op de Veluwe zijn dit jaar opnieuw minimaal zes welpen geboren (foto Zoogdiervereniging). Onder: Aan de hand van wolvenkeutels kan DNA worden achterhaald (foto Marielle van Uitert)

Bij het Wolvenmeldpunt komen regelmatig foto's binnen van de wolf in Nederland. Ook worden er opnames gemaakt met wildcamera's. Een aantal hiervan vindt u terug in deze rapportage. Een aantal andere foto's zijn gemaakt door Marielle van Uitert in opdracht van BIJ12.

Verhouding type zekere wolvenwaarneming

Het diagram geeft een beeld van meldingen van zekere waarnemingen die bij het Wolvenmeldpunt zijn binnengekomen in de periode van 1 mei tot en met 31 juli 2021.

In deze tussenrapportage geven we inzicht in de activiteit van de wolf in Nederland in de periode 1 mei tot en met 31 juli 2021. Er zijn in deze periode 866 meldingen binnengekomen van (vermoedelijke) sporen van wolven. De meldingen werden gedaan bij het Wolvenmeldpunt van BIJ12, waarvan de uitvoering is belegd bij de Zoogdiervereniging. Bij 148 meldingen is op basis van bewijsmateriaal – zoals DNA-onderzoek - duidelijk geworden dat het daadwerkelijk om een wolf ging. Van de overige meldingen kan niet worden vastgesteld of dit een wolf betreft. In onderstaande diagram ziet u een overzicht van zekere wolvenwaarnemingen, verdeeld naar soort waarneming.

Deel dit artikel