Overig wolvennieuws
Wolven zijn sociale dieren en spelen graag met elkaar, foto: Cees van Kempen (Ispida Wildlife Productions)
Wolvenwaarnemingen Utrechtse Heuvelrug
Eind maart werd rond Soesterberg een wolf gezien. Sinds begin mei zijn er op de Utrechtse Heuvelrug met regelmaat zichtwaarnemingen van een wolf. Aan de hand van de ingezonden publieksbeelden lijkt de wolf in sommige gevallen nieuwsgierigheid te tonen naar honden. Een mens alleen wordt zelden benaderd door een wolf, in het bijzijn van een hond kan dit vaker voorkomen. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. Het komt slechts zeer incidenteel voor dat een wolf een loslopende hond aanvalt. Hoe te handelen Houd in een gebied waar wolven voorkomen uw hond altijd aangelijnd om zo de kans op contact tussen uw hond en de wolf zo klein mogelijk te houden. Mocht u een wolf tegenkomen terwijl u met uw hond buiten bent, zorg er dan voor dat uw hond is aangelijnd en neem langzaam afstand. Eventueel kunt u luid spreken of gebaren maken als de wolf toch toenadering zoekt. Meer over wolf-hond interacties is te lezen in Hoofdstuk 6.2 en 6.4 van rapport 'De wolf terug in Nederland’ RTV Utrecht besteedde op 16 juni aandacht aan de wolf op de Utrechtse Heuvelrug onder de kop 'Jonge wolf snuffelt aan hond in Amerongen: 'Onbezonnen pubergedrag'.
Wolf in achtertuin Doetinchem
Op 17 april 2023 werd ‘s ochtends in een achtertuin in Doetinchem een wolf aangetroffen. Het dier was erg gestressd. Een dierenarts heeft het dier tijdelijk verdoofd. De wolf bleek geen letsel te hebben. Op de gemaakte röntgenfoto was wel een oude beenbreuk te zien, maar daar was deze wolf al goed van hersteld. Het dier is daarom diezelfde dag weer in de regio losgelaten. Uit DNA-afname blijkt dat het om GW2563m gaat, een nakomeling van de Noord-Veluwe roedel. Deze wolf is in december 2021 voor het eerst genetisch vastgesteld.
Internationale kennisuitwisseling
De afgelopen periode waren er verschillende internationale bijeenkomsten om kennis uit te wisselen over onder meer het samenleven tussen mensen en wilde dieren en specifiek over de wolf. Op deze pagina doen we hier verslag van.
De wereldwijd toenemende druk van mensen op natuur lijkt voor meer conflict te zorgen tussen menselijke belangen en natuur. Grote roofdieren zoals de wolf vormen in die overlastbeleving een belangrijke rol. Wereldwijd worden die conflicten veelal verschillend beleefd en wordt anders gehandeld. Om nieuwe inzichten op te doen en van elkaars ervaringen te leren is het van belang dat we internationaal kennis uitwisselen. Dit werd dit kwartaal gedaan door deelname aan de IUCN Human Wildlife Conflict & Coexistence conferentie in Engeland en de Wolves Across Borders conferentie in Zweden. IUCN Human Wildlife Conflict & Coexistence conferentie Van 30 maart tot 1 april 2023 werd in Oxford door ruim 500 mensen uit meer dan 70 landen kennis uitgewisseld over mens-natuur conflict & co-existentie. Wageningen Environmental Research gaf een presentatie over co-existentie van mens en wolf in Nederland. Tijdens de conferentie werd geconstateerd dat kwetsbaar vee vaak onvoldoende beschermd is tegen roofdieren en dat compensatie niet overal gezien wordt als een oplossing. Als er al compensatie voor verlies van vee wordt uitgekeerd, mag dat in veel landen vervolgens niet in nieuw vee worden geïnvesteerd als er niet gedegen preventie wordt toegepast, aangezien anders het probleem blijft bestaan. Het werkelijke probleem Vaak is het doden van vee door een wolf of leeuw ook niet het werkelijke probleem, maar spelen er al andere grotere maatschappelijke en sociale processen die de basis vormen van het conflict. Deze zijn minder eenvoudig oplosbaar, terwijl het doden van het roofdier als handelingsperspectief wordt gezien. Mediation en inzicht in houdingen van mensen zijn dan ook erg belangrijk om er samen uit te komen. Er zijn door de IUCN richtlijnen opgesteld in een nieuw document die dit thema uitgebreid behandelen. Deze zijn ook heel informatief voor de Nederlandse situatie om te komen tot een vorm van samenleven met wolven. Lees er hier meer over. Wolves across borders conferentie Van 8 tot 11 mei 2023 vond in Stockholm een internationale wolven conferentie plaats. Tijdens deze conferentie waren er verschillende lezingen en workshops gerelateerd aan de wolf, o.a. over het voorkomen van schade, communicatie, zenderen en onderzoek. Vanuit Nederland was er een delegatie aanwezig vanuit verschillende provincies, BIJ12, NGO’s en universiteiten. De Zoogdiervereniging presenteerde de monitoringsresultaten en WENR gaf een presentatie over co-existentie van de mens en wolf in Nederland. Vanuit BIJ12 is er een poster gepresenteerd over het Nederlandse wolvendossier. De internationale samenwerking werd opgezocht voor onder andere de Benelux-verspreidingskaart. Tijdens de conferentie werd ook het belang van een internationaal wolvenplan meermaals benadrukt. De poster die BIJ12 op de conferentie in Zweden presenteerde,