Afhandeling schade door BIJ12
De taxateur neemt DNA af bij een schaap, foto: Marielle van Uitert
Binnengekomen schademeldingen
In de periode 9 februari tot en met 30 april 2023 zijn 84 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren binnengekomen bij BIJ12. Vijf van deze meldingen zijn niet verder onderzocht. Tijdens de eerste beoordeling van deze meldingen werd namelijk aan de hand van toegestuurde foto’s en een omschrijving van de situatie al duidelijk dat het niet om schade door een wolf ging. Bij de overige 79 meldingen is wel nader onderzocht of er sprake was van wolf. Bij vijf van de 79 meldingen kon geen DNA meer worden afgenomen. Deze meldingen worden afgehandeld aan de hand van het veldbezoek, locatie en eventuele andere sporen. Bij de andere 74 meldingen was DNA-afname tijdens het veldbezoek wel mogelijk. Bij 53 van de 74 gevallen gaf de DNA-analyse als uitslag dat het om wolvenschade ging. Twee keer is het DNA van goudjakhals aangetroffen. Tien keer werd het DNA van een hond aangetoond. In zeven gevallen gaf de analyse geen resultaat. Deze meldingen zijn, of worden, nader beoordeeld op basis van veldbezoek, locatie en schadebeeld. Van twee meldingen moet het DNA nog worden geanalyseerd. Vijf van de twaalf meldingen waar geen DNA-afname heeft plaatsgevonden, of waar de DNA-analyse geen resultaat gaf, zijn inmiddels beoordeeld. Twee hiervan zijn toegeschreven aan wolf. Bij de drie andere beoordeelde meldingen is de schadeveroorzakende diersoort niet te beoordelen. Bij deze meldingen is de schadeveroorzakende diersoort ‘diersoort onbekend’. De overige zeven meldingen zijn nog in behandeling. De schadeveroorzakende diersoort van deze meldingen wordt later bekend gemaakt. De actuele cijfers van schademeldingen zijn terug te vinden op bij12.nl/wolf.
Overzicht van schademeldingen bij BIJ12 en daaruit volgende resultaten 9 februari - 30 april 2023
- Binnengekomen schademeldingen: 84
- Bij eerste beoordeling beoordeeld als niet veroorzaakt door wolf: 5
- Veldbezoek taxateurs en DNA-afname bij vermoedelijke wolvenschade: 79
- Bevestigde schade veroorzaakt door wolf (55) en goudjakhals (2): 57
- Bevestigde schade door hond, vos of onbekend: 13
- Meldingen nog in behandeling: 9
Onderstaand diagram geeft alleen een beeld van de bij BIJ12 binnengekomen schademeldingen die nader werden onderzocht in de periode van 9 februari tot en met 30 april 2023. Dit zijn meldingen waarbij het vermoeden bestaat dat een wolf de schade zou hebben veroorzaakt.
Groningen
In deze periode zijn vier vermoedelijke wolvenschade meldingen uit Groningen binnengekomen. De DNA-uitslagen hiervan gaven tweemaal goudjakhals aan. Eén keer werd hond aangetoond. Bij één melding – betreffende een dode geit - gaf de DNA-analyse geen resultaat. Deze melding is beoordeeld aan de hand van veldbezoek en schadebeeld. Hierbij kon geen schadeveroorzakende diersoort worden vastgesteld. Daarom staat deze melding op ‘diersoort onbekend’. De overige meldingen betroffen schapen.
Drenthe
In provincie Drenthe zijn achttien meldingen bekend. In zeventien gevallen bleek uit DNA-analyse dat de schade door een wolf veroorzaakt was. In één geval leverde DNA-analyse geen resultaat op. Deze melding zal nog nader worden beoordeeld.
Bij de meeste meldingen waren de prooidier(en) schapen. In twee gevallen betrof het een pony (DNA van wolf aangetoond) en in één geval een pink (DNA van wolf aangetoond).
Fryslân
Vanuit Fryslân zijn veertien meldingen binnengekomen bij BIJ12. DNA-analyse toonde hierbij elf keer wolf aan, twee keer hond en in één geval is het DNA nog niet geanalyseerd. De binnengekomen meldingen betroffen meldingen waarbij sprake was van dode en gewonde schapen, een dood kalf (DNA van hond aangetoond) en dode en gewonde Shetlanderpony’s (DNA van wolf aangetoond).
Overijssel
In deze provincie zijn elf vermoedelijke wolvenschademeldingen binnengekomen. Hiervan is in vijf gevallen wolf aangetoond. Twee keer kwam hond als uitslag uit de analyse. In één geval kon geen DNA-afgenomen worden en drie DNA-analyses bleven zonder resultaat. Eén van deze meldingen is beoordeeld aan de hand van veldbezoek en schadebeeld. Aan de hand van deze beoordeling kon de schadeveroorzakende diersoort niet worden vastgesteld, deze staat daarom op ‘diersoort onbekend’. De overige drie meldingen zullen nog nader worden beoordeeld. Naast meldingen met betrekking tot schapen, zijn er ook meldingen binnengekomen betreffende een geit (DNA van hond aangetoond), twee gewonde paarden (geen DNA-resultaat) en koeien die in paniek uit de wei gebroken zijn (geen DNA-afname gedaan). Aangezien een wolf in de omgeving van de uitgebroken koeien al eerder was waargenomen, is besloten deze melding te onderzoeken.
Gelderland
Vanuit Gelderland zijn achttien meldingen binnengekomen. Hiervan is bij twaalf meldingen wolf uit de DNA-analyse gekomen en in drie gevallen is het DNA van een hond aangetoond. De monsters van één melding moeten nog worden geanalyseerd. In één geval gaf de DNA-analyse geen resultaat en éénmaal bleek geen DNA-afname mogelijk. De melding zonder resultaat is inmiddels beoordeeld aan de hand van veldbezoek en schadebeeld. Uit deze beoordeling kon geen schadeveroorzakende diersoort worden vastgesteld. Deze melding staat op ‘diersoort onbekend’. De overige meldingen worden nog nader beoordeeld. Schapen zijn niet de enige prooidieren deze periode, er was ook één melding betreffende een kalf (geen DNA-afname mogelijk) en één melding betreffende een veulen (DNA van hond aangetoond).
Noord-Brabant
Er zijn zes vermoedelijke wolvenmeldingen uit Noord-Brabant afkomstig. Hiervan is in vier gevallen wolf vastgesteld. Het ging in al deze gevallen om schade aan schapen. Tevens is éénmaal hond via DNA vastgesteld, dit betrof een melding van drie dode alpaca’s. Bij één melding is geen DNA afgenomen. Deze melding is beoordeeld aan de hand van veldbezoek en schadebeeld. Hierbij is vastgesteld dat wolf de vermoedelijke schadeveroorzakende diersoort betreft.
Limburg
Er zijn zeven meldingen uit Limburg binnengekomen, hiervan is vier keer wolf vastgesteld. Eén keer is hond vastgesteld. Eén keer kon geen DNA worden afgenomen en eenmaal leverde de DNA-uitslag geen resultaat op. Eén van deze meldingen is beoordeeld aan de hand van veldbezoek en schadebeeld. Beoordeeld is dat wolf de vermoedelijke schadeveroorzakende diersoort betreft. De overige melding wordt nog nader beoordeeld. De meldingen betroffen voornamelijk schapen, maar er zijn ook twee meldingen binnengekomen betreffende damherten (eenmaal is DNA van wolf aangetoond en eenmaal gaf de analyse geen resultaat, de beoordeling van de schadeveroorzakende diersoort is vermoedelijk wolf) en in paniek uitgebroken koeien, waarbij één koe gewond is geraakt (geen DNA-afname).
Utrecht
Bij de enige melding van een dood schaap in Utrecht kon geen DNA worden afgenomen. Deze melding wordt nog nader beoordeeld aan de hand van veldbezoek en schadebeeld.
Overige provincies
Er zijn geen meldingen uit Flevoland, Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland binnengekomen bij BIJ12.
Waarnemingen goudjakhals
In april zijn op twee locaties schapen gebeten nabij Lauwersoog in Groningen. DNA wees uit dat het om goudjakhals GG021m ging. Dit dier is in oktober 2022 voor het eerst in Nederland vastgesteld, in de provincie Fryslân, circa 30 km van Lauwersoog. Tussen 22 februari en 7 april is er in de gemeente Noardeast-Fryslân ook meermaals een goudjakhals op camerabeelden gezien.
foto: Zoogdiervereniging