Overig nieuws
Wandelaars in de natuur. Fotograaf: Sjon Heijenga
Nieuwe Faunaschade PreventieKit
BIJ12 heeft een nieuwe versie van de FaunaschadePreventieKit (FPK) Wolven gepubliceerd. De FPK is herzien op basis van nieuwe inzichten. Daarmee zijn de maatregelen effectiever tegen wolvenschade en duidelijker voor de gebruiker. Bekijk de vernieuwde FPK Wolven op bij12.nl.
Prijzen landbouwhuisdieren bij wolvenschade
BIJ12 heeft de prijzen voor gehouden schapen bij wolvenschade geactualiseerd. De nieuwe prijzen gelden bij taxaties sinds 15 juni 2024. Lees het nieuwsbericht en bekijk de prijstabellen op bij12.nl.
Daarnaast zijn de prijzen voor gehouden runderen en paarden bij wolvenschade vastgesteld. De prijzen gelden bij taxaties sinds 10 juli 2024. Lees het nieuwsbericht en bekijk de prijstabellen op bij12.nl.
Archiefbeeld van paarden die een wolf verdrijven uit een wei in de provincie Limburg. Bron: Wolvenmeldpunt
Advies Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA-advies)
De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) heeft op verzoek van de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de minister van Natuur en Stikstof onderzocht hoe we in Nederland kunnen samenleven met de wolf. De aanbevelingen zijn in het rapport gebundeld in drie punten: visie op de ruimte voor wolven in Nederland, aandacht voor sociale dimensie en een stevige basis met onderzoek, kennis en informatie. De RDA pleit voor een landelijke uitvoeringsagenda met concrete maatregelen en meer aandacht voor de sociale en emotionele kant van het samenleven met de wolf. Lees het rapport van de RDA. Lees de reactie van het Interprovinciaal Overleg (IPO) op het RDA-advies.
Naast dit rapport heeft de RDA een kennisdocument opgesteld waarin de belangrijkste vragen en antwoorden over wolven in Nederland zijn uitgewerkt. Dit document is in lijn met de eerder uitgebrachte factfindingstudy wolf.
Reactie Landelijk Overleg Wolf (LOW) op RDA-advies
Het Landelijk Overleg Wolf (LOW) heeft een reactie op het RDA-advies gestuurd naar de Staatssecretaris van LVVN en via het IPO (Interprovinciaal Overleg) naar de gezamenlijke provincies. Het LOW vindt dat de RDA een brede analyse heeft gemaakt en – ook gezien de urgentie van de problematiek – bruikbare adviezen geeft. Lees de reactie van het LOW op het RDA-advies.
Brief Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE)
Het Large Carnivore Initiative for Europe adviseert op Europees niveau over de omgang met grote roofdieren. Op 14 augustus stuurde het LCIE een brief aan het IPO en de Staatsecretaris van LVVN. Hierin benadrukt het LCIE het belang van een effectief, uniform en goed gecoördineerd beleid voor (mogelijk) problematisch gedrag van wolven (en mensen). Het LCIE adviseert in te zetten op voorlichting en duidelijke regels om probleemsituaties te vermijden. Zodra een probleemsituatie ontstaat, moet snel en adequaat worden gehandeld. Het LCIE adviseert daarom een interdisciplinair interventieteam te vormen. Dat team kan bij probleemsituaties een deskundige afweging maken en een vooraf afgestemd protocol volgen. Lees de brief van het LCIE.
Internationale samenwerking
Sinds kort overleggen Noordwest-Europese landen op federaal niveau over de wolf. Het overleg vindt plaats op initiatief van het ministerie van LVVN. Het overleg richt zich onder andere op de uitwisseling van kennis en informatie, samenwerking op het gebied van monitoring en rapportage, preventieve maatregelen en omgang met ‘probleemwolven’. Aan het overleg nemen vertegenwoordigers deel uit Denemarken, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland.
Wolf in de natuur bij Apeldoorn. Fotograaf: Jorrit Vlot via het Wolvenmeldpunt
Gepubliceerde onderzoeken
De afgelopen maanden zijn twee onderzoeken gepubliceerd over de mogelijke toekomst van de wolf in Nederland. Het ene onderzoek richt zich op mogelijke wolvenleefgebieden (de habitatgeschiktheidsanalyse), het andere onderzoek op mogelijke aantallen wolven (het populatieonderzoek).
Habitatgeschiktheidsanalyse
In opdracht van het ministerie van LVVN voerde WENR een habitatgeschiktheidsanalyse uit voor de wolf in Nederland. Het onderzoek houdt rekening met factoren als de aanwezigheid van prooidieren, menselijke invloeden en mate van bosbedekking. Op basis daarvan zijn schattingen gedaan van het mogelijke verspreidingsgebied van de wolf en het aantal roedels dat dit gebied zou kunnen huisvesten. Het mogelijke verspreidingsgebied ligt vooral in het noorden en oosten van Nederland, met inbegrip van de Utrechtse Heuvelrug en het oosten van Noord-Brabant. Op basis van een territoriumgrootte van 200 km2 zouden zich in dit gebied 23-56 roedels kunnen vestigen. Bij dit soort analyses moeten een aantal aannames worden gedaan die in de praktijk anders kunnen uitpakken. Daarom zijn de resultaten uit het model slechts een indicatie. Download het rapport inclusief de samenvatting op de website van WENR.
Populatieonderzoek
In opdracht van BIJ12 heeft Jasja Dekker Ecologie B.V. een modelmatige studie gedaan naar de mogelijke ontwikkeling van de Nederlandse wolvenpopulatie. Daarbij zijn verschillende populatiemodellen getoetst. In het model dat het beste past bij de Nederlandse situatie (initiële vestigingskans van 90% die afneemt naar 0% naarmate het aantal roedels toeneemt), bereikte de wolvenpopulatie binnen 30 jaar een stabiele omvang van 23 roedels (met een roedelgrootte van 9 individuen) en 52 zwervende wolven. Mede doordat er regelmatig wolven vanuit buurlanden naar Nederland komen, sterft de Nederlandse wolvenpopulatie in geen van de uitgewerkte modellen uit. Ook bij dit onderzoek geldt dat het om een modelmatige schatting gaat waarbij aannames gedaan moeten worden die in de praktijk anders kunnen uitpakken. Factoren die de ontwikkeling van de wolvenpopulatie in Nederland kunnen beïnvloeden zijn degradatie en verlies van habitat, sterfte door verkeer en (illegale) doding, verstoring door onder andere recreatie en, hoewel dit tot op heden niet in Nederland is aangetoond, hybridisatie. Bekijk het rapport en de samenvatting op bij12.nl.
Goudjakhals
In opdracht van het ministerie van LVVN heeft WENR een factfindingstudy uitgevoerd naar de komst van de Goudjakhals (Canis aureus) naar Nederland. In 2016 werd voor het eerst een goudjakhals in Nederland gezien. Sindsdien komen er zo nu en dan goudjakhalzen voor in Nederland. De soort leeft oorspronkelijk in Zuidoost-Europa en heeft zijn verspreidingsgebied de afgelopen decennia op natuurlijke wijze vergroot. Momenteel bevindt Nederland zich in de kolonisatiefase en is er nog geen sprake van een gevestigde populatie. De verwachting is dat de goudjakhals zich in de komende jaren verder uitbreidt in Europa en steeds vaker in Nederland voorkomt. Dat leidt mogelijk vaker tot interacties met menselijke belangen en (beschermde) fauna. Download het rapport op de website van WENR.