Overig wolvennieuws
Wolf op de Veluwe, foto: Marielle van Uitert
Voorstel Europese Commissie voor wijziging internationale, beschermde status van wolven
De Europese Commissie heeft voorgesteld om de internationale status van de wolf te veranderen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Dit voorstel is gedaan op basis van eerder door EU lidstaten aangeleverde data over de toegenomen populaties en gevolgen in de EU. Het is nu aan de EU lidstaten om over het voorstel te stemmen. Als het voorstel om de internationale status van de wolf naar ‘beschermd’ te wijzigen wordt aangenomen, zal het worden voorgelegd aan het Permanent Comité van het verdrag van Bern. Dit verdrag is verwerkt in de Europese vogel- en habitatrichtlijn.
Afhankelijk van de besluiten die door de EU lidstaten en het Permanent Comité genomen worden kan de Europese Commissie vervolgens voorstellen het rechtskader voor de wolf aan te passen.
Wolvenwaarnemingen melden bij BIJ12
Het melden van vermoedelijke wolvenwaarnemingen (zoals een zichtwaarneming of een spoor zoals een wolvendrol) is vanaf 1 november mogelijk via de website van BIJ12. Voorheen gebeurde dit via nog de site van Wolven in Nederland. Aangezien BIJ12 verschillende wolventaken in beheer heeft (zoals het coördineren van de monitoring en de afhandeling van schade), is BIJ12 ook de plek waar wolvenwaarnemingen kunnen worden doorgegeven. De afhandeling van de melding, na het moment dat een waarneming is doorgegeven, blijft overigens onveranderd. Op de website van BIJ12 is het mogelijk om via een invulformulier de waarneming door te geven, waarna door een team deskundigen wordt gevalideerd of het inderdaad om een wolf gaat. Een wolvenwaarneming kan hier gemeld worden: BIJ12.nl/Wolvenmeldpunt.
Internationale samenwerking: inzet voor internationaal wolvenplan
Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de afgelopen jaren samen met Duitsland onderzocht of het mogelijk is om met een aantal landen een Internationaal Wolvenplan te ontwikkelen. Duitsland, Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk, Luxemburg en sinds kort ook Denemarken willen hier actief aan meewerken. Nederland heeft voorgesteld om een coördinerende stuurgroep op te richten. Deze stuurgroep zal worden verdeeld in een aantal werkgroepen waarin verschillende thema’s worden uitgewerkt. Denk aan:
- Internationale monitoring om gezamenlijk te rapporteren (op populatieniveau) in het kader van de Habitatrichtlijn;
- Werkbare definitie probleemwolf; uitwisseling van kennis en ervaring met preventieve maatregelen;
- Kennisdeling van o.a. wetenschappelijke rapportages etc.
Internationaal is er steun voor de voorgestelde werkwijze. LNV is van plan om hier in 2024 met extra capaciteit mee aan de slag te gaan. Het streven is om nog in 2024 een Internationaal Wolvenplan op te leveren. Tijdens het Grensoverschrijdend Wolfoverleg op 27 en 28 november is het bovenstaande plan van aanpak gepresenteerd.
Grensoverschrijdend wolfoverleg
Op 27 en 28 november heeft in Luxemburg het zesde grensoverschrijdend wolfoverleg plaatsgevonden tussen de beleidsmedewerkers van de Benelux-landen en omliggende regio's in Duitsland en Noord-Frankrijk. Deze keer was ook Denemarken hierbij voor het eerst aanwezig. Noord-Frankrijk kon helaas niet aanwezig zijn. Dit internationale overleg is gericht op kennisuitwisseling en het leggen van contacten. Verschillende onderwerpen passeerden de revue zoals de uitwisseling van wolvendata m.b.t. verspreiding en aantal roedels. Maar ook de toepassing van preventieve maatregelen en de wijze waarop de verschillende landen hier mee omgaan. De omgang met probleemsituaties, hoe is de inzet van kuddebeschermingshonden te verbeteren en dergelijke zijn eveneens onderwerp van gesprek geweest. Zoals hierboven genoemd is ook de mogelijkheid van een internationaal wolvenplan aan de orde geweest. Het ministerie van LNV heeft hiertoe het initiatief genomen. Tot slot werd kennisgemaakt met een demonstratie van een speurhond die wolvensporen kon detecteren en op die manier kon volgen waar de wolf geweest was.