Afhandeling wolvenschade door BIJ12
Wolfwerend raster plaatsen, foto: Marielle van Uitert
In de periode van 21 oktober 2023 tot en met 15 februari 2024 heeft BIJ12 359 meldingen ontvangen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren.
Binnengekomen schademeldingen
Vier van de 359 meldingen zijn niet verder onderzocht. Tijdens de eerste beoordeling van deze meldingen bleek uit foto’s en een omschrijving van de situatie al duidelijk dat het niet om wolvenschade ging. Bij de overige 355 meldingen is wel nader onderzocht of sprake was van schade veroorzaakt door de wolf.
Bij 348 meldingen was DNA-afname tijdens het veldbezoek mogelijk. In 310 van de 348 gevallen bleek uit de DNA-analyse dat het om wolvenschade ging. Eén keer kwam goudjakhals uit de analyse. Achttien keer werd het DNA van hond aangetoond. In negentien gevallen gaf de analyse geen resultaat. Die meldingen zijn of worden nader beoordeeld op basis van veldbezoek, locatie en schadebeeld. In zeven gevallen was DNA-afname niet mogelijk. Die meldingen zijn of worden ook nader beoordeeld op basis van veldbezoek, locatie en schadebeeld.
Negentien meldingen waarbij de DNA-analyse geen resultaat gaf of waarbij DNA-afname niet mogelijk was, zijn inmiddels beoordeeld. In twaalf gevallen is de schade vermoedelijk veroorzaakt door wolf. Bij zes meldingen blijft de oorzaak onbekend en één keer is de diersoort onbekend. De actuele cijfers van schademeldingen zijn terug te vinden op deze webpagina.
Het diagram geeft een overzicht van de bij BIJ12 binnengekomen schademeldingen die nader werden onderzocht in de periode van 21 oktober 2023 tot en met 15 februari 2024. Bij deze meldingen bestond het vermoeden dat een wolf de schade heeft veroorzaakt.
Groningen
Bij de enige melding uit de provincie Groningen leverde de DNA-analyse geen resultaat op. Uit de nadere beoordeling is gekomen dat vermoedelijk wolf deze schade heeft veroorzaakt.
Drenthe
Vanuit de provincie Drenthe zijn 73 meldingen binnengekomen bij BIJ12. In 64 gevallen toonde DNA-analyse aan dat de schade door wolf is veroorzaakt. In drie gevallen was het resultaat hond. Zes keer leverde DNA-analyse geen resultaat op. Hiervan is in vier gevallen beoordeeld dat wolf niet uit te sluiten is. Bij de overige twee meldingen is de nadere beoordeling nog niet uitgevoerd, deze meldingen staan daarom nog op 'geen resultaat'. Bij de meeste meldingen waren de prooidieren schapen. Bij één melding waarbij het DNA van wolf is aangetoond, ging het om zowel schapen als geiten. Bij een andere melding waarbij DNA van wolf is aangetoond, waren de prooidieren schapen, een geit en een minipaard. Er waren twee meldingen van schade aan runderen; één keer een Galloway-koe en één keer een kalf. In beide gevallen is DNA van wolf aangetoond.
Fryslân
Vanuit de provincie Fryslân zijn 107 meldingen binnengekomen bij BIJ12. DNA-analyse toonde hierbij 100 keer wolf aan, twee keer hond en vijf keer was er geen resultaat. Twee van deze vijf meldingen zijn beoordeeld naar aanleiding van het veldbezoek en schadebeeld. Bij beide meldingen werd beoordeeld dat wolf de vermoedelijke schadeveroorzakende diersoort is. De overige drie meldingen zullen nog nader worden beoordeeld. De meeste binnengekomen meldingen betroffen dode en gewonde schapen. Bij één melding ging het om zowel een dood schaap als een dood minipaard, daarbij is DNA van wolf aangetoond.
Overijssel
Vanuit de provincie Overijssel zijn zeven meldingen van vermoedelijke wolvenschade binnengekomen. Hierbij is vier keer DNA van wolf aangetoond. De goudjakhals is bij één melding van een schaap als resultaat uit de DNA-analyse gekomen. Dit individu heeft de code GG029m gekregen. Het gaat hier om een nieuw mannelijk individu dat nog niet eerder in Nederland is aangetoond. Bij één melding was het resultaat van de DNA-analyse hond. Eén keer bleef de DNA-analyse zonder resultaat. Die melding is beoordeeld aan de hand van veldbezoek en schadebeeld. Beoordeeld is dat het vermoedelijk wolf betreft. Alle meldingen betroffen schapen.
Gelderland
Vanuit de provincie Gelderland zijn 133 meldingen van vermoedelijke wolvenschade binnengekomen. Bij 120 van deze meldingen is wolf uit de DNA-analyse gekomen. In zeven gevallen is het DNA van hond aangetoond. Bij vier meldingen gaven de DNA-monsters geen resultaat en twee keer was DNA-afname niet mogelijk. Vijf meldingen zijn inmiddels beoordeeld aan de hand van veldbezoek en schadebeeld. Drie keer was het niet uit te sluiten dat de schade door wolf kwam. Tweemaal is onbekend of er sprake is van predatie. De overige melding zal nog worden beoordeeld. Naast meldingen over schapen waren er in deze periode ook meldingen over gewonde paarden; één met één paard en één met twee paarden. Daarvan is bij één melding het DNA van hond aangetoond, en bij de andere melding is onbekend of er sprake is van predatie. Daarnaast was er een melding van een dode pony, waarbij ook onbekend is of er sprake is van predatie. Verder waren er twee meldingen over een dode geit; bij één van de meldingen is DNA van wolf aangetoond, bij de andere melding is DNA van hond gevonden.
DNA-afname bij een gedood schaap, foto: Marielle van Uitert
Utrecht
Vanuit de provincie Utrecht zijn twaalf meldingen binnengekomen bij BIJ12. De meeste meldingen gingen over dode en/of gewonde schapen. Eén melding betrof gewonde paarden. Hierbij was DNA-afname niet mogelijk. Dit dossier zal nog nader worden beoordeeld. Negen keer is het DNA van wolf aangetoond. Eén keer kwam er hond uit de DNA-analyse. Eén melding leverde geen resultaat op en is verder beoordeeld aan de hand van het veldbezoek en het schadebeeld. Deze beoordeling wijst erop dat het vermoedelijk wolf was.
Noord-Brabant
Vanuit de provincie Noord-Brabant zijn zestien meldingen binnengekomen. Veertien meldingen gingen over dode en/of gewonde schapen. Daarnaast was er één melding van een dode geit en één melding van een dode pony. In tien gevallen werd het DNA van wolf aangetoond en in drie gevallen dat van hond. Bij twee meldingen kon geen DNA meer worden afgenomen en bij één melding gaf het afgenomen DNA geen resultaat. Deze meldingen zijn verder beoordeeld aan de hand van het veldbezoek en het schadebeeld. In twee gevallen is onbekend of er sprake is van predatie. Bij de andere melding kan niet worden beoordeeld welke diersoort de schade heeft veroorzaakt; deze melding staat daarom op 'diersoort onbekend'.
Limburg
Vanuit de provincie Limburg kwamen er vier meldingen binnen. Deze meldingen gingen over één of meerdere dode schapen. Eén keer kwam wolf als resultaat uit de DNA-analyse, een andere keer was het resultaat hond. Bij de twee overige meldingen kon geen DNA worden afgenomen. Deze meldingen zijn beoordeeld aan de hand van het veldbezoek en het schadebeeld. Bij beide meldingen kon niet worden beoordeeld of er sprake was van predatie.
Zeeland
Vanuit de provincie Zeeland zijn twee meldingen gekomen van vermoedelijke wolvenschade. Bij beide meldingen betrof het één of meer dode schapen en is het DNA van wolf aangetoond.
Overige provincies
Vanuit de provincies Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn geen meldingen ontvangen door BIJ12.
Euthanaseren van gewonde landbouwhuisdieren
Als u uw landbouwhuisdieren of hoefdieren (ernstig) gewond of dood aantreft en vermoedt dat een wolf uw dieren heeft aangevallen, meldt u dit zo snel mogelijk bij BIJ12. Geef bij de melding direct aan dat er (ernstig) gewonde dieren zijn. Een gewond dier mag nooit onnodig lijden en moet zo spoedig mogelijk door een dierenarts behandeld of geëuthanaseerd worden.
Als er naast gewonde dieren ook dode dieren zijn, kan er DNA van de dode dieren worden afgenomen. Als er alleen gewonde dieren zijn die snel medische hulp nodig hebben, mag een dierenarts met toestemming van BIJ12 en volgens vastgesteld protocol eerst DNA afnemen en daarna het dier behandelen. De DNA-monsters worden vervolgens overgedragen aan de taxateur.
Als er sprake is van gewonde dieren die direct geëuthanaseerd moeten worden, kan de taxateur na euthanasie zelf DNA-monsters nemen. Om onnodig lijden te voorkomen, hoeft er dus niet met euthanasie gewacht te worden tot de taxateur op locatie is.