Overig nieuws
Wolf in Duitsland. Fotograaf: Cees van Kempen (Ispida Wildlife Productions).
Benelux+ Transboundary Wolf Meeting
Op 25 en 26 november 2024 vond in Limburg de zevende editie van de Benelux+ Transboundary Wolf Meeting plaats. Daarbij waren ambtenaren aanwezig van diverse overheden uit de Benelux, Duitsland en Denemarken. Zij werden ondersteund door enkele deskundigen, die in opdracht betrokken zijn bij het wolvendossier.
Op de eerste dag werd er gesproken over de verspreiding van de wolf in de verschillende regio’s. Ook werden de monitoring, schadecijfers en preventieve maatregelen in de diverse regio’s gepresenteerd.
Op de tweede dag werd ingegaan op Europese financieringsmogelijkheden voor preventieve maatregelen. Ook werd er met elkaar gesproken over probleemwolven en de sociale impact van wolven. De meeting werd afgesloten in twee discussiegroepen: één over verschillende monitoringsmethoden en één over preventieve maatregelen. Daarbij werd onder meer gekeken naar geleerde lessen uit het verleden en naar innovatieve maatregelen.
Wolvenplan 2025
De provincies nemen meer tijd voor het uitwerken van het nieuwe gezamenlijke Wolvenplan. De publicatie van het plan was gepland in januari 2025, maar wordt nu verwacht in de eerste helft van dit jaar. De provincies willen onder andere kijken of de voorstellen van staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over probleemwolven aan het plan kunnen worden gekoppeld.
Het Wolvenplan wordt opgesteld door de provincies binnen de Vereniging Interprovinciaal Overleg (IPO). Het plan biedt de provincies gezamenlijke richtlijnen. De provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het wolvenbeleid en het formeel vastleggen in bijvoorbeeld verordeningen en beleidsregels.
In december is ook de Landelijke Aanpak Wolven gepubliceerd. Hierin werken de staatssecretaris van LVVN en de provincies samen aan de uitvoering van verschillende activiteiten. Doel van de Landelijke Aanpak is om aanvallen op mensen, huisdieren en landbouwhuisdieren zoveel mogelijk te voorkomen en om effectiever te kunnen optreden als deze aanvallen toch plaatsvinden. De Landelijke Aanpak is een aanvulling op het beleid van de provincies en het Wolvenplan.
Beschermde status wolven
Vanaf 7 maart 2025 wordt de beschermde status van wolven in de Europese Unie aangepast van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Het Permanente Comité van het Verdrag van Bern stemde op 3 december 2024 in met het verlagen van de beschermde status.
De wijziging van de internationale beschermde status heeft niet gelijk gevolgen voor de bescherming van wolven in Nederland. Daarvoor is aanpassing nodig van wetgeving in Nederland en de Europese Unie. Totdat die wetgeving is aangepast, blijven wolven in Nederland strikt beschermd.
Nieuwsuur over polarisatie rond wolven
Nieuwsuur zond in december 2024 een item uit over de polarisatie rond wolven en de bedreigingen die hiermee gepaard gaan. Nieuwsuur sprak met verschillende deskundigen en betrokkenen over de gevolgen van deze polarisatie en de complottheorieën die rondgaan over wolven.
Reportage van Nieuwsuur over de polarisatie in het wolvendossier. Bron: NOS Nieuwsuur.