Nieuws uit de provincies
Kuddebewakingshonden van Canine Efficiency in Drenthe. Fotograaf: Marielle van Uitert
Drenthe
Praktijkproef wolfwerende draadrasters
In de provincie Drenthe is van het najaar van 2023 tot en met het voorjaar van 2024 een pilot uitgevoerd met wolfwerende mobiele draadrasters. Het doel hiervan was in kaart brengen hoeveel tijd het kost om een perceel goed af te rasteren met deze mobiele draadrasters.
Het wolfwerende mobiele draadraster kan met een quad geplaatst en weer opgeruimd worden. Op de quad hangen zes haspels met daarop stroomdraad. Al rijdend kunnen zes stroomdraden worden uitgerold en de palen worden geplaatst. Hierdoor kan binnen een paar uur een groot weiland worden voorzien van een raster. Daarmee is het een efficiënte manier om een raster te plaatsen dat voldoet aan de adviesnormen. Dit type raster wordt vooral gebruikt door dierhouders die hun vee regelmatig verplaatsen.
Helaas vonden er tijdens de pilot toch een aantal wolvenaanvallen plaats binnen de rasters die goed geplaatst waren en akkoord waren bevonden door de wolvenconsulent van de provincie. Hierdoor is er twijfel over de werking van deze mobiele draadrasters. Daarom is de provincie Drenthe in oktober 2024 gestart met een praktijkproef met hetzelfde type draadraster. Hierin wordt onderzocht hoe wolvenaanvallen bij zo’n raster zo goed mogelijk voorkomen kunnen worden. Tijdens de praktijkproef wordt het raster intensief gecontroleerd. Daarbij wordt er, meer dan bij de pilot, gelet op de hoogte van de onderste stroomdraad (op maximaal 20 cm van de grond) en de stroom op het raster.
Bovendien is er een draaiboek opgesteld voor als er toch een wolvenaanval plaatsvindt binnen een raster van de praktijkproef. In zo’n geval wordt eerst bekeken hoe de wolf binnen het raster is gekomen. Vervolgens wordt bepaald hoe het raster (tijdelijk) verbeterd kan worden.
In de afgelopen maanden zijn er in het kader van de praktijkproef verspreid over de provincie Drenthe tientallen wolfwerende mobiele draadrasters geplaatst. Tot nu toe zijn er binnen die rasters geen wolvenaanvallen geweest.
De praktijkproef loopt tot en met mei 2025. De resultaten worden voor de zomervakantie verwacht.
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/44513/demonstratie_wolfwerend_raster_in_borssele_zeelandjpg.99ef5b88478e.png?ext=webp)
Een mobiel draadraster wordt met een quad geplaatst. Fotograaf: Marielle van Uitert
Nieuwe subsidieregeling voor wolfwerende rasters
In Drenthe wordt gewerkt aan een nieuwe provinciale subsidieregeling voor het aanschaffen van materiaal voor wolfwerende rasters. Die regeling gaat de huidige regeling vervangen. De nieuwe subsidieregeling wordt naar verwachting opengesteld op 18 maart 2025.
Bij de meeste Drentse dierhouders die via de huidige regeling een subsidie hebben ontvangen, voldoet het raster niet aan de adviesnormen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie. Het gaat daarbij vaak om relatief kleine mankementen.
Bij de nieuwe regeling hebben de wolvenconsulenten een grote rol, zowel bij de subsidieaanvraag als na plaatsing van het raster. Dat moet ervoor zorgen dat het juiste materiaal wordt aangeschaft en het raster op de juiste wijze wordt geplaatst.
Nieuwe subsidieregeling wolfwerende rasters - door Wolvenconsulent Jaap Mekel. Bron: provincie Drenthe
Gelderland
Ruimere subsidieregeling wolfwerende maatregelen
De provincie Gelderland heeft de subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen aangepast. Hiermee sluit de subsidie beter aan bij wat Gelderse dierhouders nodig hebben om hun dieren te beschermen. De wijzigingen zijn ingegaan per 1 januari 2025. Lees meer op de website van de provincie Gelderland.
Webinars voor gemeenten en inwoners
De provincie Gelderland organiseerde in december 2024 twee webinars over wolven: één voor gemeenten en één voor inwoners. De webinars gingen over veiligheid, ecologie en samenleven met wolven, aanvallen op en bescherming van weidedieren, verantwoordelijkheden van de verschillende overheden, handelingsperspectief en wetgeving.
Communicatie naar inwoners en dierhouders
De afgelopen periode informeerde Gelderland haar inwoners via social media over wat je kunt doen als je een wolf tegenkomt. Hierover werd ook een video ontwikkeld. Daarnaast is de video over het leven en gedrag van wolven geactualiseerd. De video’s zijn te vinden op de pagina De wolf in Gelderland op de website van de provincie Gelderland.
Ook de komende maanden worden inwoners en dierhouders via social media en huis-aan-huisbladen geïnformeerd over het samenleven met wolven en de veiligheid van mensen en dieren.
Utrecht
Nieuwe subsidieregeling wolfwerende rasters
(Hobby)dierhouders in de provincie Utrecht kunnen ook in 2025 gebruikmaken van subsidies om hun dieren te beschermen tegen wolven. Op 1 februari 2025 opende de vernieuwde provinciale subsidieregeling voor wolfwerende rasters. Met deze subsidie kunnen professionele en hobbymatige dierhouders een tegemoetkoming krijgen voor een vaste of verplaatsbare wolfwerende afrastering. Ook is er subsidie voor een automatisch oprolsysteem voor een verplaatsbare afrastering.
Sinds dit jaar maakt deze subsidie deel uit van de Subsidieregeling Leefomgeving Landelijk Gebied. Hierin zijn meerdere subsidieregelingen voor het landelijk gebied opgenomen. De regeling voor wolfwerende rasters is versimpeld ten opzichte van de regeling in 2024. Zo hoeven er geen stallijsten en overzichtskaarten meer bij de aanvraag gevoegd te worden. Tegelijkertijd wordt de advisering voorafgaand aan plaatsing van de rasters versterkt, door de gratis wolvenconsulent.
Er kunnen nog subsidieaanvragen worden ingediend voor rasters die geplaatst zijn in 2023, 2024 en januari 2025. De aanvraag kan zowel voor als na plaatsing van het raster worden ingediend, mits de kosten gemaakt zijn op of na 26 mei 2023. De hoogte van de subsidie hangt onder andere af van het aantal gehouden dieren en het soort raster. Het maximale subsidiebedrag is 20.000 euro per dierhouder.
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de wolvenconsulent.
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/44513/57b_2.2ea7157bbd0d.jpg?ext=webp)
Het plaatsen van een raster volgens adviesnorm. Fotograaf: Marielle van Uitert.
Fryslân
Praktijkconsulent actief naast wolvenconsulent
Dierhouders in de provincie Fryslân hebben behoefte aan meer praktijkinformatie over materialen en het juist plaatsen van wolfwerende afrasteringen. Daarom heeft Fryslân een praktijkconsulent aangesteld.
De praktijkconsulent geeft dierhouders praktisch advies over materiaalkeuze en de manier waarop de rasters geplaatst moeten worden. De praktijkconsulent is zelf ook schapenhouder en heeft al veel wolfwerende maatregelen geplaatst in verschillende situaties. Praktijkconsulent Robert Jan Feijen is bereikbaar via robertjanfeijen@hotmail.com.
Naast de praktijkconsulent is er een wolvenconsulent beschikbaar voor dierhouders in Fryslân. De wolvenconsulent kan meer vertellen over de mogelijkheden voor wolfwerende maatregelen en de subsidieaanvraag. Wolvenconsulent Jaap Mekel is bereikbaar via info@mekelogischbeheer.nl.
Pilot wolfwerend raster met geur en geluid
Schapenhouder Henry Hoiting experimenteert met het toepassen van geur en geluid bij wolfwerende rasters. Dit moet de schapen beschermen tegen wolven.
De provincie Fryslân faciliteert de pilot, mede door een financiële bijdrage. NU.nl, RTV Drenthe en Omrop Fryslân maakte een reportage over het experiment, waarvan de eerste resultaten positief zijn. De pilot loopt tot het voorjaar van 2025. Na afloop worden de bevindingen geëvalueerd en gedeeld.
De schapenhouder is actief in Zuidoost-Fryslân en Noord-Drenthe. Tussen april en november grazen zijn schapen vooral op natuurterreinen, in de winterperiode ook bij particulieren.
Reportage met schaapherder Henry Hoiting. Bron: RTV Drenthe.
Noord-Brabant
Subsidie wolfwerende maatregelen opnieuw opengesteld
De provincie Noord-Brabant heeft de subsidieregeling voor preventieve maatregelen tegen wolvenschade opnieuw opengesteld voor 2025. Hiermee kunnen dierhouders subsidie aanvragen voor preventieve maatregelen wanneer ze in een leefgebied van een wolf dieren houden of in urgente situaties. Het besluit tot openstellen wordt jaarlijks genomen door gedeputeerde staten. Lees meer over de subsidie op de website van provincie Brabant.
Zeeland
Subsidie wolfwerende maatregelen Tholen en Reimerswaal
De subsidie voor wolfwerende maatregelen in de provincie Zeeland wordt voor de tweede keer opengesteld. Ditmaal alleen voor landbouwhuisdierhouders in de regio Tholen en Reimerswaal. Wolvenaanvallen in Zeeland vonden vooral in deze regio plaats, daarom zet het provinciebestuur in op bescherming in deze gebieden. Lees meer over de subsidie op de website van provincie Zeeland.
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/44513/9.c9b90a0816ed.jpg?ext=webp)
Demonstratie van rasters volgens adviesnorm in de provincie Zeeland. Fotograaf: Marielle van Uitert.