Overig wolvennieuws
Op bovenstaande kaart staan de (landgrensoverschrijdende) territoria van wolven in de Benelux en Duitsland vanaf 2010/2011 tot april 2022.
Gezamenlijke provincies bespreken addendum bij huidig wolvenplan
De gezamenlijke provincies zijn van plan om een aantal toevoegingen aan het huidige Interprovinciaal Wolvenplan uit 2019 vast te stellen. Het zogenoemde ‘Addendum’ gaat over de subsidieregeling voor preventieve maatregelen, de tegemoetkomingsregeling bij schade en interventierichtlijnen (escalatieladder). Het huidige wolvenbeleid wordt op deze onderdelen vernieuwd om beter in te kunnen spelen op de actualiteit. De provincies, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en IPO/BIJ12 werken tegelijkertijd verder aan een nieuw wolvenplan. Naar verwachting wordt een nieuw plan in 2024 vastgesteld. In de tussentijd worden er ook nog een aantal aanvullende onderzoeken uitgevoerd ter ondersteuning van het voorgenomen wolvenbeleid.
Schademeldingen nu ook via website BIJ12
Vermoedelijke wolvenschade kan sinds 17 maart 24 uur per dag gemeld worden bij BIJ12. Het digitaal melden kan via een webformulier en is een uitbreiding op de telefonische bereikbaarheid tijdens kantooruren. Het aantal schademeldingen nam de afgelopen tijd toe, waardoor het wenselijk was om schade aan vee ook buiten kantooruren te kunnen melden. Een knop naar het formulier is te vinden op de pagina ‘Schade melden’, maar het formulier is ook direct bereikbaar via bij12.nl/veeschade.
Wolvenwaarnemingen melden aan BIJ12
Het melden van vermoedelijke wolvenwaarnemingen (zoals een zichtwaarneming of een spoor zoals een wolvendrol) wordt in de loop van dit jaar mogelijk via de website van BIJ12. Momenteel kunnen meldingen nog worden doorgegeven op de site van Wolven in Nederland. Aangezien BIJ12 verschillende wolventaken in beheer heeft (zoals het coördineren van de monitoring en de afhandeling van schade), zal BIJ12 ook de plek worden waar wolvenwaarnemingen kunnen worden doorgegeven. Op de website van BIJ12 is het dan mogelijk om via een invulformulier de waarneming door te geven, waarna door een team deskundigen wordt gevalideerd of het inderdaad om een wolf gaat. Op de site van Wolven in Nederland komt een link naar het nieuwe formulier.
Verspreidingskaart wolf in de Benelux vernieuwd
Hierboven is het schermafbeelding te zien met de kaart tot april 2022. Sinds 2022 is er een kaart beschikbaar met daarop de (landgrensoverschrijdende) territoria van wolven in de Benelux en Duitsland. Deze kaart is in februari 2023 aangevuld met de data van het laatste (wolven)jaar. Een ‘wolvenjaar’ start op 1 mei en loopt tot en met 30 april van het jaar daarop. Hierbij wordt rekening gehouden met de biologie en voortplantingscyclus van de wolf. De kaart van de wolventerritoria is in samenwerking met de Benelux en Duitsland tot stand gekomen. Zo werken overheden samen om de wolvenpopulatie in beeld te brengen. Op onderstaande kaart is, per wolvenjaar, in beeld gebracht waar wolven in de Benelux en Duitsland de afgelopen jaren zijn waargenomen. Er staat aangegeven of het gaat om een individu (geel), een paar (rood) of een roedel (blauw). Deze kaart geeft een goed beeld van de ontwikkeling in de verspreiding en voortplanting van wolven in de Benelux en Duitsland door de jaren heen. Klik hier om de kaart op volledige grootte te bekijken.
Overzicht dode wolven vanaf april online via site BIJ12
Nu het aantal wolven in Nederland toeneemt als gevolg van natuurlijke verspreiding, neemt ook het aantal aanrijdingen met wolven toe. Zo zijn er afgelopen kwartaal twee wolven aangereden: op de A2 bij Beesd in Gelderland en bij Hoogersmilde (Drenthe). In maart zijn wederom twee wolven aangereden: op de A2 Vught/Sint-Michielsgestel in Noord-Brabant en de A2 Grathem - Kelpen-Oler in Limburg. Vanaf april staat er op de site van BIJ12 een actueel overzicht met daarin alle in Nederland aangereden of dood aangetroffen wolven. Er wordt geen persbericht (meer) per dode wolf opgesteld. In de tabel hieronder is het meest actuele overzicht van de dood gevonden wolven in Nederland weergegeven. Deze is ook op de website van BIJ12 geplaatst.
Overzicht binnengekomen waarnemingen Wolvenmeldpunt sinds 2015
Sinds 2015 worden waarnemingen van wolven in Nederland geregistreerd in de database van het Wolvenmeldpunt. Vanaf 2015 tot en met 2022 heeft het Wolvenmeldpunt 13.062 meldingen van vermoedelijke wolvenwaarnemingen geregistreerd. Wolvendeskundigen hebben vastgesteld dat het bij 3815 van deze waarnemingen daadwerkelijk om een wolf ging. Dat is circa 29% van alle ontvangen waarnemingen. *) Bij de overige meldingen betrof de waarneming een andere diersoort, zoals een hond of vos, of kon aan de hand van het geleverde bewijs niet met zekerheid worden vastgesteld of het om een wolf ging. In 2022 zijn er 4776 meldingen binnengekomen van vermoedelijke wolvenwaarnemingen, waarvan er bij 1990 is vastgesteld dat het daadwerkelijk om een wolf ging. Zie ook tabel 2 waar per jaar de aantallen vermoedelijke en zeker waarnemingen zijn weergegeven. In Figuur 1 is te zien dat het totaal aantal (vermoedelijke) wolvenwaarnemingen in de loop van de jaren is toegenomen. In Figuur 2 is aangegeven hoeveel waarnemingen per kalenderjaar bevestigde wolvenwaarnemingen betroffen. *) De database van het Wolvenmeldpunt bevat ook meldingen vanuit de monitoring. Deze meldingen worden door opgeleide wolvendeskundigen die veldwerk verrichten direct in het Wolvenmeldpunt ingevoerd en betreffen in veel gevallen dus ook daadwerkelijke wolfwaarnemingen. Het percentage van bevestigde wolvenwaarneming ten opzichte van het totaal aan ingevoerde (vermoedelijke) wolvenmeldingen, wordt hierdoor dus enigszins verhoogd.