Nieuws uit de provincies
Voorbeeld van een wolfwerend hekwerk, foto: Marielle van Uitert
Informerende brief 'Wolf in Gelderland, stand van zaken'
Op 14 februari 2023 heeft het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland aan Provinciale Staten een informerende brief gestuurd met als titel “Wolf in Gelderland, stand van zaken”. Deze brief met bijlagen is te vinden op de website van de provincie Gelderland en bevat inhoudelijke informatie, inzicht in ontvangen adviezen en een reactie daarop en tenslotte inzicht in de planning van het wolvenbeleid. Uit deze informatie blijkt bijvoorbeeld hoe vaak een beroep is gedaan op de wolvenconsulent, hoe de minister heeft gereageerd op een brief van de provincie over het perspectief op veilig samenleven tussen mens en wolf en dat Gelderland wil instemmen met een addendum op het huidige wolvenplan.
Mobiel ‘afweerraster’ beschikbaar in provincie Groningen
De provincie Groningen biedt dierhouders de mogelijkheid om te voorkomen dat ze opnieuw ongewenst bezoek krijgen van een wolf. Boeren kunnen na een aanval kosteloos gebruik maken van een mobiel afweerraster waarmee ze hun vee kunnen beschermen. Als ergens een landbouwdier gewond of dood wordt aangetroffen, kan contact worden opgenomen worden met leverancier Solarfence uit Beilen. Solarfence brengt dezelfde dag een omheining, om te voorkomen dat de wolf opnieuw op deze plek kan toeslaan. Het raster wordt in overleg mogelijk na een aantal weken weer verwijderd. Er zijn tien noodsets beschikbaar, die meteen geplaatst kunnen worden. Hierbij hoeft niet eerst bewezen te worden dat het bij de aanval om een wolf ging. Het raster voldoet aan de richtlijnen van het landelijke wolvenplan. Bekijk deze link voor meer informatie.
Dierenartsen krijgen instructie voor DNA-afname aangevallen vee
DNA-afname bij een schaap, foto: Marielle van Uitert
Vijfentwintig dierenartsen uit de provincie Drenthe en Fryslân kunnen voortaan DNA afnemen bij gewond geraakt vee na vermoedelijke wolvenschade. In opdracht van BIJ12 en de provincie kregen de dierenartsen hiervoor op maandag 20 maart een instructie van een ecoloog van Wageningen Environmental Research. Naast de instructie is er ook een schriftelijk protocol opgesteld voor alle dierenartsen in Nederland. Dierenartsen mogen, met toestemming van BIJ12, DNA afnemen wanneer er gewonde dieren zijn aangetroffen die niet geëuthanaseerd hoeven te worden. De DNA-monsters dienen altijd te worden overhandigd aan de taxateur die in opdracht van BIJ12, verantwoordelijk blijft voor een veldopname en het verdere onderzoek. De taxateur zorgt er daarnaast voor dat de DNA-monsters naar het laboratorium gestuurd worden. De aanpassing werd onlangs ook al gedeeld in de door BIJ12 vernieuwde richtlijn voor taxatie bij wolvenschade. Lees hier meer informatie over de instructie bijeenkomst.
Verbreding subsidie in provincie Drenthe
De subsidie voor wolfwerende rasters is in de provincie Drenthe uitgebreid naar andere hoefdieren. Houders van elk soort hoefdier in heel Drenthe kunnen het komende jaar subsidie aanvragen voor wolfwerende rasters, eerder kwamen alleen schapen- en geitenhouders in aanmerking. Meer informatie over deze uitbreiding is te vinden op de website van de provincie Drenthe.
Drie pilots in Drenthe rond preventie en bescherming
Drie pilots in provincie Drenthe rond preventie en bescherming De provincie Drenthe gaat drie pilot onderzoeken uitvoeren rond preventie en bescherming:
1. Hulp bij plaatsen rasters
Drenthe gaat verplaatsbare wolfwerende rasters laten plaatsen bij dierhouders. Enerzijds om meer bekendheid te geven aan systeem van plaatsen, anderzijds om te zien of dit dierhouders over de streep trekt om deze rasters aan te schaffen. Ook geeft de pilot inzicht in de arbeidskosten van het plaatsen van verplaatsbare rasters en wordt er ervaring opgedaan met het auto winderapparaat.
2. Monitoren wild bij wolfwerende rasters
Het doel van het monitoren van wild bij wolfwerende rasters is het in kaart brengen van de invloed van de verschillende typen wolfwerende afrasteringen (vast hekwerk, raster en flexinetten) op overige fauna. Daarnaast wil de provincie tot aanbevelingen komen voor het ontwerp en de plaatsing van de afrasteringen om eventuele negatieve invloeden op overige fauna zoveel mogelijk te vermijden.
3. Bijkomende schade/gevolgschade
In samenwerking met Drentse dierenartsen en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht werkt Drenthe een proef uit om zicht te krijgen op lange-termijn-schade van een wolvenaanval op een koppel drachtige schapen. Hiermee wil de provincie, naast de diergezondheidsverschillen, inzicht krijgen in de impact op dierwelzijn - inclusief sterfte van ongeboren vruchten - en de geleden economische schade.
Informatiebijeenkomsten Drenthe
In overleg met de gebiedscommissie Wolf organiseert de provincie Drenthe de komende periode informatiebijeenkomsten voor veehouders, de paardenhouderij en geiten- en schapenhouders over schadepreventie. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken worden de bijeenkomsten in de vorm van webinars georganiseerd. Zo vond op 27 maart de Webinar voor de paardenhouderij plaats.
Provincie Limburg opent subsidieregeling voor voorkomen van faunaschade
De provincie Limburg heeft voor de periode van 15 maart 2023 tot en met 21 december 2023 een subsidieregeling geopend om schade door wilde dieren te voorkomen. De subsidieregeling van Limburg heeft betrekking op preventie van faunaschade veroorzaakt door in het wild levende beschermde diersoorten. Hieronder valt onder andere preventie van schade aan hoefdieren door de wolf. De regeling omvat de aanschaf en/of het plaatsen van duurzame preventieve maatregelen dan wel het doen van praktijkgericht onderzoek ter voorkoming van schade. Subsidie voor preventieve maatregelen kan worden verstrekt wanneer een schadedreiging door de wolf aannemelijk wordt gemaakt. Voor schapen en/of geiten geldt deze dreiging in geheel Limburg. Binnen de hele provincie kan dus subsidie worden aangevraagd voor het aanschaffen en/of plaatsen van bijvoorbeeld wolfwerende rasters. Voor overige hoefdieren, zoals bijvoorbeeld paarden en runderen, geldt deze algemene schadedreiging niet. In bijzondere gevallen kan voor deze hoefdieren subsidie worden verleend wanneer aannemelijk wordt gemaakt dat er sprake is van schadedreiging voor de specifieke situatie van de subsidieaanvrager.