Nieuws uit de provincies
Steeds meer provincies zetten kuddebeschermingshonden in tegen de wolf, foto: Marielle van Uitert.
Meer noodsets in provincie Gelderland
Op 8 juni hebben Provinciale Staten van Gelderland een motie aangenomen waarin zij het college van Gedeputeerde Staten oproepen om Gelderse dierhouders voorlopig te faciliteren met uitbreiding van het aantal provinciale noodsets wolfwerende hekken. Dit is een aanvulling op de bestaande subsidiemogelijkheden voor preventie binnen het vastgestelde wolvenleefgebieden en de bestaande calamiteitenregeling daarbuiten. Kenmerkend is dat de sets in beheer worden gebracht bij dierhouders in die gebieden waar calamiteiten zijn gemeld of worden verwacht.
Kuddebeschermingshonden ingezet in Limburg
In het Nationaal Park De Meinweg zijn twee kuddebeschermingshonden ingezet om het vee te beschermingen tegen aanvallen van roofdieren zoals de wolf. Dit wordt uitgevoerd door Project Bescherm je Vee Limburg. Dit project is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Van Bommel Faunawerk en Canine Efficiency, met steun van de Provincie Limburg. De begeleiding van de herders en honden wordt gedaan door Canine Efficiency van Raymond Dorgelo. Vanuit de provincie Limburg is begin dit jaar ook een pilot gestart met Canine Efficiency waarbij een flexibele inzet van kuddebeschermingshonden wordt toegepast. Op deze manier willen we meer inzicht krijgen in de effectiviteit van kuddebeschermingshonden als preventieve maatregel tegen de wolf.
Wat doe ik bij schade door de wolf?
BIJ12 heeft de folder ‘Vragen en antwoorden bij schade door de wolf aan landbouwhuisdieren' vernieuwd. In deze folder leest u wat u moet doen als u één of meerdere landbouwhuisdieren dood of gewond aantreft en krijgt u antwoord op veelgestelde vragen.
Wolf gezien in Amersfoort en op Utrechtse Heuvelrug
Begin april werd er, na de eerste meldingen in 2018, weer een wolf gezien in de provincie Utrecht. Dit is bijzonder omdat de provincie Utrecht nog nauwelijks door wolven is bezocht, en omdat het de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in 2015 is dat er één in een stad is gemeld. Op 6 april werd de wolf namelijk in Amersfoort gezien. Het lijkt erop dat de wolf na drie dagen de provincie Utrecht weer heeft verlaten. Tijdens die periode is op de Utrechtse Heuvelrug waarschijnlijk een ree ten prooi gevallen aan de wolf. Dit vermoeden bestaat omdat er een wolf op beeld is vastgelegd naast de gevonden ree. DNA-analyse kon dit alleen niet bevestigen. Ook is een landbouwhuisdier aangevallen door een wolf. In diezelfde periode is er ook een wolf via DNA vastgesteld in Noordwest-Gelderland en het zuidoosten van Noord-Holland. Het betrof de wolvin GW2669f die vanuit de Veluwe richting het westen trok. Gezien de periode en regio is het mogelijk dat het GW2669f betrof die de provincie Utrecht heeft aangedaan. Omdat de provincie Utrecht verwacht dat wolven zich op den duur vaker zullen laten zien en misschien zelfs zullen vestigen, vindt de provincie het noodzakelijk om vee-beschermende maatregelen te stimuleren. Op dit moment is de provincie Utrecht daarom aan het inventariseren of, en zo ja hoe, een subsidieregeling voor aanschaf van wolf-werende maatregelen zoals rasters, opgesteld kan worden.
Wolf in stedelijke gebieden
De wolf komt steeds vaker voor in het zicht van het landelijke gebied, maar nu ook vaker in meer stedelijk gebied. Dat is op zichzelf verklaarbaar door de toenemende populatie (zwervende) wolven en geen reden tot zorg. Dat zwervende wolven door meer bewoonde gebieden lopen is een logisch gevolg. De gedane waarnemingen gedurende de afgelopen periode illustreren dit door meldingen, foto's en filmpjes van wolven in Amersfoort, Nunspeet (viaduct bij A28), Heumen en Velp. Of al wat langer geleden in Lage Zwaluwe. Wat daarbij vooral wordt waargenomen is dat deze wolven door de straten of buurt lopen en zich niet agressief gedragen. Lees hier over wat u moet doen als u een wolf tegenkomt.
De wolf in het buitengebied bij Malden, beeld: Jennifer Bastiaans.
Eerste wolf in Noord-Holland
Op 6 april 2022 vond een wandelaar een dode ree in het Hilversumse deel van het Goois Natuurreservaat. Na DNA-onderzoek bleek dat het ree is gedood door een wolf. De vondst van het ree werd in ongeveer dezelfde periode gedaan als de zichtwaarnemingen van een wolf in de provincie Utrecht. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in Nederland dat er bewijs is van de aanwezigheid van een wolf in de provincie Noord-Holland. Hierbij is Noord-Holland de elfde provincie waarvan we weten dat er een wolf op bezoek is geweest. Na deze vondst zijn geen andere sporen of waarnemingen bekend van deze wolf. De kans is dus groot dat het hier gaat om een dier dat op doortocht was. De provincie trekt gezamenlijk op met de natuurbeheerders en de Zoogdiervereniging (vanuit de landelijk georganiseerde monitoring) om het gebied te monitoren. Via de nieuwsberichten die op de website van de provincie Noord-Holland zijn geplaatst na de uitslag van de DNA-analyse, worden inwoners daarom gevraagd signaleringen van wolven door te geven aan het Wolvenmeldpunt.
Wolf actief in Flevoland
In de provincie Flevoland is de afgelopen periode een wolf gezien. Het dier is vooral actief in de Noordoostpolder en aansluitend in Zuid-Fryslân. In de regio zijn inmiddels ook enkele schapen aangevallen. Onderzoek van DNA dat is afgenomen bij deze schapen heeft uitgewezen dat het inderdaad om een wolf gaat. Mobiele wolfwerende noodrasters Provincie Flevoland heeft enkele mobiele wolfwerende noodrasters beschikbaar die tijdelijk kunnen worden ingezet. Dit geldt voor gebieden waar een zwervende wolf actief is en waar gedurende een aantal dagen achter elkaar op dezelfde plekken vee wordt aangevallen. Het gaat om verplaatsbare afrasteringen die uit lichte paaltjes en een gaasraster met stroomdraden bestaan. Deze zijn aangesloten op een schrikdraadklok. In totaal zijn er 5 sets van dergelijke mobiele noodrasters beschikbaar voor veehouders. Rasters beschikbaar voor veehouders Veehouders in de provincie Flevoland waarvan schapen door een (mogelijke) wolf zijn aangevallen, en waar de kans op herhaling groot is, kunnen - net als bij een aantal andere provincies - bij de provincie Flevoland een beroep doen op de mobiele wolfwerende noodrasters. Deze kunnen dan tijdelijk worden ingezet totdat acute dreiging op herhaaldelijke aanvallen op die betreffende plek voorbij is. Daarna kunnen ze elders weer worden ingezet. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het aantal sets aan mobiele noodrasters, zal telkens worden gekeken hoe deze op de meest effectieve wijze kunnen worden aangewend. Vorige week zijn dergelijke mobiele rasters geplaatst in het Kuinderbos, ter bescherming van de schaapskudde die daar aanwezig is en inmiddels bezoek heeft gehad van de wolf. Aanmelden voor raster Wilt u graag gebruik maken van een tijdelijk mobiel noodraster omdat een wolf uw schapen of ander vee heeft aangevallen? Dan kan dat door dat aan te geven via ons mailadres: wolf@flevoland.nl.