Overig wolvennieuws
De wolf op de Midden-Veluwe (foto: Saskia Engelaar)
Voortgang interprovinciaal wolvenplan
De gezamenlijke provincies zijn bezig om het huidige Interprovinciale Wolvenplan uit 2019 te actualiseren. Het nieuwe Wolvenplan verschijnt naar verwachting in het derde kwartaal van 2022. Het plan zal gebaseerd zijn op de laatste stand van zaken over kennis van de wolf, de wet- en regelgeving en ervaringen met wolven die de afgelopen jaren zijn opgedaan in de verschillende provincies. De recent opgestelde rapporten factfinding study en de juridische analyse bieden inhoudelijke input voor het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan. De kennis die in deze rapporten is verzameld (zie bericht hieronder) kan worden ingezet voor het maken van wetenschappelijk onderbouwde beleidskeuzes ten aanzien van de wolf. Provincies verwachten dat de actualisatie leidt tot nadere invulling van zogenaamde handelingsprotocollen, die ingaan op hoe in bepaalde situaties te handelen (bijvoorbeeld het uiteenzetten van het proces als een wolf wordt aangereden). Op basis van het nieuwe plan wordt ook de richtlijn voor tegemoetkomingsregeling in schade en taxatie aangepast. Het Landelijk Overleg Wolf wordt hierbij ook betrokken.
Samenleven met de wolf in Nederland
Op 6 oktober 2021 zijn twee rapporten gepubliceerd met informatie over een goede manier van samenleven tussen mens en wolf: de factfinding study: ‘De wolf terug in Nederland’ en de juridische analyse ‘De juridische bescherming van de wolf in Nederland en in een aantal andere Europese landen’. Beide rapporten bieden een actueel overzicht van de laatste stand van zaken van de wolf in Nederland en geven feitelijke kennis weer. Deze informatie dient als input voor het Nederlandse wolvenbeleid. Factfindingstudy De factfinding study: ‘De wolf terug in Nederland’ geeft antwoord op vragen die in de maatschappij leven over de wolf, zoals: waar komen de wolven die in Nederland leven oorspronkelijk vandaan? Waar in Nederland kunnen wolven duurzaam leven? Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de (verkeers)veiligheid en recreatie? De studie is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en BIJ12 en is opgesteld door Wageningen Environmental Research (WENR). Juridische bescherming van de wolf in Nederland De juridische analyse geeft duidelijkheid over de juridische status van de wolf in Nederland. Ook geeft het rapport antwoord op uiteenlopende juridische vragen die spelen in de maatschappij. De juridische analyse is in opdracht van het IPO en BIJ12 opgesteld en biedt provincies ondersteuning bij het opstellen van het wolvenbeleid. Beide rapporten zijn hier te downloaden:
Landelijk Overleg Wolf
Het Landelijk Overleg Wolf heeft op uitnodiging bij de Loonse en Drunense duinen vergaderd. Bart van Ekkendonk, deelnemer van het Landelijk Overleg Wolf, houdt daar schapen in het natuurgebied en liet verschillende opstellingen van wolfwerende rasters zien. Het was een interessante bijeenkomst waar volop werd gediscussieerd over toepassing en normering van rasters. Tijdens de bijeenkomst werden ook de fact finding study en de juridische analyse toegelicht door respectievelijk Hugh Jansman en Luuk Boerema, beide medeauteur van de rapporten. Verder werd stilgestaan bij de voortgang van het wolvenplan, de ervaringen met schade door de wolf tot nu toe, de inzet van preventieve maatregelen en tegemoetkoming in de wolvenschade.
Grensoverschrijdend wolfoverleg
De wolf houdt zich niet aan landsgrenzen. Daarom vindt jaarlijks een internationaal grensoverschrijdend wolfoverleg plaats met landen uit de Benelux en de Duitse deelstaten die grenzen aan deze landen. Ook Noord-Frankrijk maakt deel uit van het overleg. In 2021 heeft het overleg in oktober plaatsgevonden. Nederland wordt vertegenwoordigd door medewerkers van provincies, BIJ12, LNV en de Zoogdiervereniging. In het overleg vindt afstemming en uitwisseling plaats over onder andere monitoring, preventieve maatregelen, schade en ervaringen. Een ander belangrijke aspect dat wordt besproken is de invulling van grensoverschrijdende samenwerkingen.
Kennissymposium faunaschade
Op donderdag 30 september 2021 organiseerde BIJ12 een online kennissymposium ‘Kennis als kans, de waarde van onderzoek in faunaschade’. Het symposium was bedoeld voor iedereen die betrokken is bij faunabeleid en - beheer. Een van de presentaties werd verzorgd door Ilka Reinhardt van LUPUS Institut für Wolfsmonitoring und –forschung in Duitsland. Hugh Jansman , dierecoloog bij Wageningen Environmental Research, leidde het gesprek. Ze spraken over het wolvenbeleid in Duitsland. Hoe is dat georganiseerd en wat kunnen wij in Nederland daarvan leren? In hoeverre vraagt beleid op wolven om een internationale aanpak, en hoe goed komt dat van de grond?

Ilka Reinhardt van LUPUS Institut für Wolfsmonitoring und –forschung in Duitsland.