Nieuws uit de provincies
Schapen achter wolfwerend net (foto: Marielle van Uitert)
Tegemoetkomingsregeling wolvenschade verlengd
De regeling voor tegemoetkoming bij schade aan landbouwhuisdieren door de wolf is verlengd tot 1 januari 2023. Dat heeft de Bestuurlijke Adviescommissie Vitaal Platteland (BACVP) van de gezamenlijke provincies op 23 september 2021 besloten. Een tegemoetkoming wordt uitgekeerd wanneer een dier met zekerheid door een wolf is gedood. Verder hebben de provincies afgesproken dat het nemen van preventieve maatregelen voorlopig geen voorwaarde is om inaanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de schade. Provincies willen dierhouders hiermee extra tijd geven om zich (verder) voor te bereiden op de komst van de wolf.
Schade voorkomen Uit buitenlands onderzoek blijkt dat schade aan landbouwhuisdieren niet zozeer samenhangt met het aantal wolven of het aantal landbouwhuisdieren, maar vooral met de inzet en effectiviteit van preventieve maatregelen. Schade door wolven valt echter niet geheel uit te sluiten, maar de kans op een aanval door de wolf (predatie) kan wel sterk beperkt worden door de inzet van de juiste preventieve maatregelen. Bijvoorbeeld het plaatsen van afrasteringen met stroom(-draden). Welke maatregelen nog meer mogelijk zijn, staat in de ‘Faunaschade Preventie Kit Wolven’. Meer informatie Meer informatie over de tegemoetkomingsregeling of het melden van schade vindt u op bij12.nl/wolf.
Ook Drenthe en Fryslân helpen schapenhouders na vestiging wolf
Omdat vrouwelijke wolf GW2090f nu zes maanden in de regio actief is geweest, betekent dat er volgens het Interprovinciaal Wolvenplan sprake is van een territoriale vestiging. Zowel de provincie Drenthe als de provincie Fryslân hebben stappen gezet om dierhouders te helpen hun schapen te beschermen. De provincie Drenthe heeft de subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen tegen aanvallen van de wolf beschikbaar gesteld voor álle schapen-en geitenhouders in Drenthe. Ook gaat de provincie Drenthe samen met de Gebiedscommissiepreventie wolvenschade Drenthe aan de slag met het werven van een ‘Wolvenconsulent’. Daarnaast heeft de gebiedscommissie een informatiebijeenkomst en demonstratie in het veld georganiseerd. Preventieadvies en pilotvoorstel Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân (hierna PPWF) heeft op 1 december 2021 een preventieadvies en pilotvoorstel opgeleverd. Zij adviseren Gedeputeerde Staten (hierna GS) om een aantal stappen te ondernemen. GS van Fryslân heeft op 14 december bekend gemaakt dat naar aanleiding van het advies van de PPWF en de ontwikkelingen in wolvenactiviteiten de volgende actiepunten nader worden uitgewerkt:omvormen PPWF naar gebiedscommissie, aanwijzing van een territorium (risicoregio), uitwerking van een subsidieregeling en het aanstellen van een wolvenconsulent. De komende periode zal in samenwerking met de PPWF - of op te richten gebiedscommissie - aan bovenstaande punten worden gewerkt. In het voorjaar van 2022 zal meer duidelijkheid komen over de uitkomst van de nadere uitwerking.
Overijssel zet in op periodiek wolvenoverleg
Hoewel de provincie Overijssel nog geen territoriale wolven heeft, is op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau een periodiek overleg over wolven ingesteld.
Aan het overleg nemen LTO, het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders (KSG) en Landschap Overijssel (namens de terreinbeherende organisaties) deel. Mocht de actualiteit er om vragen, dan kunnen deze partijen snel bij elkaar komen. Doel van het overleg is om elkaar te informeren, wensen te uiten en nieuwe ontwikkelingen te bespreken. Uit het overleg zijn actiepunten naar voren gekomen waar de provincie gevolg aan gaat geven. Zo wordt een team van vrijwilligers opgeleid voor monitoring van wolvensporen, zodat snel kan worden vastgesteld of er een wolf in het gebied aanwezig is. Ook wordt een wolvenconsulent aangesteld en twee veldmedewerkers om dierhouders te adviseren en de vrijwilligers aan te sturen. Verder worden noodsets aangeschaft om uit te lenen wanneer wolven langere tijd in een bepaalde regio verblijven en schade veroorzaken. Daarnaast wil de provincie onderzoeken of het mogelijk is om een digitaal waarschuwingssysteem op te zetten. Schapenhouders kunnen dan snel gewaarschuwd kunnen worden wanneer een bevestigde waarneming van een wolf binnenkomt. Schapenhouders kunnen dan maatregelen nemen, zoals het plaatsen van vee in een beschermde kraal of schaapskooi.
Wolvenwachters voor gescheperde kudde Veluwe
Op donderdag 7 oktober 2021 vond ’s ochtends een aanval plaats van ten minste twee wolven op een gescheperde kudde op de Stakenberger heide in de gemeente Nunspeet. De kudde bevond zich op dat moment niet meer in de wolfwerende nachtkraal die bestaat uit 1,20 meter hoge flexibele netten die zijn verbonden aan een schrikapparaat. De herder wist de wolven weg te jagen, maar kon niet voorkomen dat een schaap werd gedood. Dit was voor de herder een ingrijpende ervaring. Het was in dit gebied de tweede keer in een redelijk korte tijd dat er ’s ochtends een confrontatie plaatsvond tussen een wolf en de schaapskudde. Voor de plaatselijke herders was dit reden om op zoek te gaan naar mogelijkheden om extra maatregelen te nemen. Op verzoek van de Gelderse Wolvencommissie heeft de provincie Gelderland geld beschikbaar gesteld om ervaring op te kunnen doen met wolvenwachters. Dit houdt in dat overdag meer toezicht op de kudde in de vorm van menskracht of honden wordt ingezet. Ook worden praktische maatregelen getroffen om wolven op zo’n moment effectief te kunnen verjagen. Sinds de start van de pilot zijn geen nieuwe aanvallen geweest maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken.
Brabantse wolvencommissie adviseert over bescherming schapenen
Schapen beschermen is wolven beschermen. Met dat uitgangspunt schreef de adviescommissie ‘Preventie wolvenschade Noord-Brabant' een rapport met aanbevelingen hoe veehouders en overheden om kunnen gaan met de aanwezigheid van de wolf in Brabant. Gedeputeerde Roijackers (Water, Natuur en GGA) is blij met het rapport. “De wolf is een hele lange tijd weggeweest. Een verantwoorde terugkomst van de wolf in Brabant heeft tijd nodig. We zijn niet meer aan zijn aanwezigheid gewend. Ik ben heel blij dat een breed samengestelde commissie onderzocht heeft, hoe we er samen zo goed mogelijk opnieuw leren te leven met de wolf.” In het rapport adviseert de commissie om preventieve maatregelen te nemen waardoor een wolf minder schade aan kan richten. De kosten voor die maatregelen zou de provincie (gedeeltelijk) kunnen vergoeden. “Het is belangrijk dan wij schapen- en geitenhouders helpen hun vee te beschermen. Ze kunnen dat nu niet alleen en preventiemaatregelen zoals opgenomen in het advies kunnen hen helpen, net als het aanstellen van een wolvenconsulent. Die kan hen helpen bij de te maken keuzes. Als we op deze wijze schapen- en geitenhouders ondersteunen ontstaat er meer draagvlak en begrip voor de aanwezigheid van de wolf in onze provincie Dat was ook de kerngedachte in de commissie “ stelt Pieter van Geel, voorzitter van de adviescommissie die het rapport schreef. Hagar Roijackers vult daarop aan: “Zolang een wolf niet leert dat schapen een gemakkelijke prooi kunnen zijn, zullen ze op den duur de schapen meer met rust laten en op zoek gaan naar de zieke zwijnen en reeën die we hier genoeg hebben. Dan kan een nieuw evenwicht ontstaan, waar de natuur baat bij heeft.” Lees hier het persbericht van de provincie Noord-Brabant en bekijk het adviesrapport “Gebiedsgericht preventieplan wolvenschade Noord-Brabant” (PDF-bestand, 6.88 MB).
Provincies helpen schapen- en geitenhouders met het nemen van maatregelen om vee te beschermen. Een belangrijk middel is een wolfwerend hek (foto's: Marielle van Uitert)