Wolvenplan 2025
Meer duidelijkheid over preventie en ingrijpen bij probleemsituaties
De twaalf provincies hebben gezamenlijk het Wolvenplan 2025 vastgesteld. Het plan biedt richtlijnen om het samenleven met wolven in Nederland in goede banen te leiden. Elke provincie gebruikt deze uitgangspunten om het eigen wolvenbeleid te bepalen, passend bij de regionale situatie.
Het Wolvenplan 2025 vervangt het Wolvenplan uit 2019 en het addendum uit 2023. Sinds de publicatie van die eerdere stukken leven er veel meer wolven in Nederland. Dat roept uiteenlopende reacties en emoties op: er is enthousiasme over de komst van wolven als teken van natuurherstel, maar er zijn ook zorgen over de veiligheid van mensen en dieren. Het Wolvenplan is aangepast op die ontwikkelingen.
Samenwerking met Rijk
Provincies zetten sterker in op het voorkomen van wolvenschade. Dierhouders worden gestimuleerd om wolfwerende rasters te plaatsen, waarvoor in veel gevallen subsidie beschikbaar is. In de toekomst kan het gebruik van zo’n raster verplicht worden voor schadevergoeding. Ook zijn de richtlijnen voor ingrijpen bij gevaarlijke situaties met wolven aangescherpt, met meer scenario’s voor incidenten met mensen, honden of vee.
Het Rijk en provincies werken samen in de Landelijke Aanpak Wolven, met aandacht voor preventie, kennisdeling en communicatie. Zo komt er een Landelijk Informatiepunt Wolf voor betrouwbare informatie. Volgens gedeputeerde Jelle Beemsterboer biedt het geactualiseerde plan duidelijke handvatten voor het omgaan met de aanwezigheid van de wolf. Het IPO-bestuur beslist op 17 april over het definitieve Wolvenplan. Vanaf 18 april is het definitieve plan te bekijken op bij12.nl.
Wolf op de Utrechtse Heuvelrug door Hans van Eijden