Gemeenten, provincies en waterschappen vragen ministeriële commissie om oplossing die land uit stikstofimpasse haalt
- MET HIERONDER DE LINK NAAR DE 2E AMBTELIJKE BIJPRAATSESSIE! -
De decentrale overheden roepen het kabinet op om met spoed maatregelen te nemen om Nederland uit de stikstofimpasse te halen. De recente rechterlijke uitspraken over intern salderen en de Greenpeace-zaak hebben ertoe geleid dat vergunningverlening op grote schaal stilvalt. Dit heeft gevolgen voor duizenden bedrijven en belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de landbouw, wonen, energietransitie, waterveiligheid en natuurherstel.
Bij het bieden van de oplossing nemen de decentrale overheden hun verantwoordelijkheid, maar stellen daarbij ook duidelijke randvoorwaarden. Zij pleiten voor een geborgd pakket aan maatregelen voor stikstofreductie en natuurherstel, zodat op voorhand zeker is dat de natuur herstelt en dit jaar de vergunningverlening weer mogelijk wordt. Daarnaast vragen zij om financiële ondersteuning en een structurele aanpak voor de lange termijn via ruimtelijke keuzes en wetgeving.Gedeputeerde Sterk spreekt namens de provincies en ze benadrukt: “Provincies zijn meer dan bereid om hun rol te pakken, maar we hebben het Rijk nodig om structurele oplossingen mogelijk te maken. We kunnen niet blijven werken met lapmiddelen en een herhaling van zetten; er is een stabiel en houdbaar beleid nodig.”De vertegenwoordigers van de decentrale overheden vragen het Rijk om in een vervolggesprek meer inzicht te krijgen in de maatregelen die het Rijk zich voorneemt te treffen. Het bovenstaande is ingebracht in het gesprek met de ministeriele commissie Economie en Natuurherstel tijdens de Catshuissessie op 5 maart.
Meer informatie over de ministeriële commissie
De ministeriële commissie Economie en Natuurherstel heeft als doel om op korte termijn een concreet programma uit te werken om Nederland van het slot te halen en perspectief te bieden aan sectoren die zijn geraakt door de rechterlijke uitspraken. Dit wordt gedaan door:
- Te verkennen wat er mogelijk is of kan worden binnen de vergunningverlening;
- Een programma van maatregelen op te stellen, gericht op een gegarandeerde vermindering van de stikstofuitstoot en natuurherstel;
- In kaart te brengen wat de impact is van de ‘terugwerkende kracht’ uit de uitspraak van Raad van State en daar een oplossing voor bieden;
- Inzet te plegen richting Brussel en EU-wetgeving.
Tweede ambtelijke bijpraatsessie
8 april 2025 17.30 18.30 uur
De ontwikkelingen rondom de ministeriele commissie gaan heel snel en zijn arbeidsintensief. Om er toch voor te zorgen dat u over voldoende kennis bezit om hierover met uw bestuurders het gesprek aan te gaan, organiseert het IPO ambtelijke bijpraatsessies. U krijgt in deze sessies een toelichting op de ontwikkelingen en de inzet van de gezamenlijke provincies.
De tweede ambtelijke bijpraatsessie is gepland op 8 april 2025. Enkele dagen na het bezoek van de provincies aan het Catshuis op 3 april. Hier onder staat de link naar de pagina waar u alle informatie aantreft om deel te nemen aan de bijpraatsessie. Op die pagina staat ook alle informatie van de eerste bijpraatsessie.

Ina Adema
Voorzitter Kopgroep, voorzitter IPO-bestuur en Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant

Jelle Beemsterboer
Vicevoorzitter kopgroep en voorzitter BAC Landelijk Gebied, provincie Noord-Holland.

Mirjam Sterk
Vicevoorzitter kopgroep en lid BAC Landelijk Gebied, portefeuillehouder landbouw, provincie Utrecht.

Berend Potjer
Lid IPO-bestuur, vicevoorzitter BAC Landelijk Gebied, lid BAC Klimaat en Energie, provincie Zuid-Holland.

Ans Mol
Lid IPO-bestuur, lid BAC Klimaat en Energie, provincie Gelderland.

Wilma Dirken
Lid BAC Landelijk Gebied, portefeuillehouder Vergunningverlening Handhaving en Toezicht, lid BAC Ruimte en Leefomgeving, provincie Noord-Brabant.

Jo Annes de Bat
Vicevoorzitter BAC Financiën Openbaar Bestuur, lid BAC Klimaat en Energie, lid BAC Regionale economie en Cultuur, provincie Zeeland.

Mattijs de Vries
Lid BAC Landelijk Gebied, portefeuillehouder Natuur, lid BAC Bereikbaarheid en Infrastructuur, provincie Fryslân.
